Читај ми!

Zdravstvo na Kosovu ostaje u sistemu Srbije

Zdravstvene institucije na Kosovu i Metohiji nastaviće rad posle izbora kao do sada, u okviru zdravstvenog sistema Srbije, rekla Slavica Đukić Dejanović u Kosovskoj Mitrovici, pozvavši Srbe da glasaju 3. novembra.

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović rekla je u Kosovskoj Mitrovici da će zdravstvene institucije na Kosovu, nakon lokalnih izbora, nastaviti da rade kao do sada. 

Nema nikakve dileme da će svi uposleni u zdravstvu primati plate i da će 4. novembra građani moći da ulaze u zdravstvene ustanove kako su to i do sada činili, poručila je ministarka nakon posete Zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici.

Ona je nakon razgovora sa direktorima zdravstvenih ustanova sa Kosova i Metohije rekla da nema nikakvog mesta defetizmu "jer, zapravo, da bismo mogli da radimo svoj posao najkorektnije, moramo birati moguće puteve i tražiti legalne načine".

"Sasvim je na mestu da neko ima strepnju, ali ovog momenta javno obaveštavam sve građane Kosova i Metohije da će zdravstvene ustanove Kosova i Metohije funkcionisati kao i do sada, da će svi uposleni primate plate i da ćemo tražiti načina da onima koji nemaju ugovor sa Republičkim Fondom za zdravstveno osiguranje, a rade u zdravstvenim ustanovama u što kraćem roku legalizujemo status i obezbedimo plate", rekla je ministarka zdravlja.

Upitana da li će i nakon lokalnih izbora zdravstvo ostati u sistemu Ministarstva zadravlja Srbije, ona je odgovorila da hoće, kao i obrazovanje i kultura i mnoge druge institucije, ističući da se ne dovodi u pitanje da li ostaju.

"Mi smo danas razgovarali o tome kako ćemo unaprediti sistem funkcionisanja ustanova na Kosovu i Metohiji posle izbora 3. novembra kada budemo imali Zajednicu srpskih opština, predsednika koji će legalizovati u svojim zahtevima određene stavove ka Beogradu i kada Beograd bude u poziciji da na najregularnije načine, neosporavane od onih koji su to godinama činili, pomogne opstanak Srba na Kosovu i Metohiji kroz investiranje u poboljšanje uslova za zdravstvo i zaštitu", rekla je ona.

Đukić Dejanović je rekla da jedino ako se dva krupna sistema, zdravstvo i obrazovanje, razvijaju dalje i opstaju, "imamo šansu da raste broj Srba na Kosovu i Metohiji".

"Mi, zdravstveni radnici imamo jezik struke koji nam uvek pomaže da se razumemo, ali da bismo mogli taj jezik struke da pretočimo u potrebu građanima da bude u njihovu korist, mi moramo legalizovati sopstveno funkcionisanje na način da ga i svet prihvati", poručila je ministarka zdravlja.

Ministarka zdravlja pozvala je Srbe na Kosovu i Metohiji da izađu na predstojeće lokalne izbore u Pokrajini i da budu jedinstveni. Ona je u Gračanici podržala kandidata Građanske liste "Srpska" Branimira Stojanovića.  

"Mi smo ponosni na vaše lekare, možete sasvim da budete ponosni i vi, to su izuzetni ljudi, hvala vam što ste danas ovde i verujem da ćete još puno puta dolaziti", rekao je Branimir Stojanović, kandidat za predsednka opštine Gračanica.

Ministarka je prethodno podržala srpsku listu u Kosovskoj Mitrovici. Miljana Nikolić, upravnik Doma zdravlja u Kosovskoj Mitrovica rekla je da treba glasati za Građansku inicijativu Srpska, jer ona je, kako kaže, državna.

Ministarka Đukić Dejanović rekla je u Gračanici da joj nije dozvoljeno da uđe u lokalni Dom zdravlja i da razgovara sa lekarima i zdravstvenim radnicima o stručnim problemima.

"Uverena sam da kada budemo imali parlament zajednice srpskih opština i predsednika tog parlamenta, da ćemo imati mogućnosti da legalno i regularno ministri iz Beograda dođu i rešavaju one probleme koji znače svakodnevni život svakoga od vas pojedinačno", kazala je ministarka zdravstvenim radnicima, građanima i novinarima u porti manastira Gračanica.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво