Poziv Srbima da izađu na izbore

Bilo bi tragično da Srbi u mestima gde su većina, zbog neizlaska na glasanje 3. novembra, ne budu na vlasti, poručio patrijarh Irinej. Ako Srbi budu u prilici da biraju, neka biraju najbolje među sobom, ljude od ugleda i autoriteta čija će reč mnogo značiti, rekao patrijarh Irinej.

Patrijarh srpski Irinej izjavio je u Pećkoj patrijaršiji da bi Srbi na Kosovu i Metohiji trebalo da izađu na predstojeće lokalne kosovske izbore i da izaberu najbolje ljude od ugleda i autoriteta.

Srpski patrijarh je rekao da bi bilo tragično da Srbi u mestima gde su većina, zbog neizlaska na glasanje, ne budu na vlasti.

"U naseljima gde su Srbi brojniji i gde se bira vlast, da ne bi došli i u srpske krajeve predstavnici Albanaca, mislim da bi (Srbi) trebalo da izađu na izbore, da bar očuvaju vlast u svojim mestima i u svojim enklavama", rekao je patrijarh Irinej.

Ako Srbi budu u prilici da biraju, poručio je patrijarh Irinej, neka biraju najbolje među sobom, ljude od ugleda i autoriteta čija će reč mnogo značiti.

Patrijarh Irinej je rekao da u Srpskoj pravoslavnoj crkvi nisu posebno raspravljali o izlasku Srba na izbore 3. novembra, dodavši da - kada patrijarh govori - to čini u ime Crkve.

Podsetio je da je njegovo osnovno mišljenje bilo "na izbore izaći svi ili niko" i da bi jedino to bilo spasonosno i korisno, pošto "našem narodu nedostaje sloga i jedinstvo u sadašnjim prilikama".

Srpski patrijarh služio je u Pećkoj patrijaršiji arhijerejsku liturgiju povodom manastirske slave - Pokrov Presvete Bogorodice, kojoj je prisustvovao i ministar bez portfelja Aleksandar Vulin.

broj komentara 15 pošalji komentar
(utorak, 15. okt 2013, 02:50)
anonymous [neregistrovani]

re nova politicka partija

posto su mogli bolje da ponude.

(utorak, 15. okt 2013, 01:39)
anonymous [neregistrovani]

re nova politicka partija

Sad je kako je od devedesetih pa do danas,oteto prokleto! I ako nas patrijarh nije skroz zadovoljan sa B.sporazum,posto su mogli bolje,ali ajde za sad,opet nesto. Borba ce biti dok smo zivi,zato i poziva da se glasa,i u pravu je!

(utorak, 15. okt 2013, 01:38)
Geronimo [neregistrovani]

Tumacenje

Prije bi protumacio da je Patrijarh rekao da narod odluci a da sad narod nema vlast koja ga predstavlja,odbaceni.

(utorak, 15. okt 2013, 00:47)
anonymous [neregistrovani]

patrijarh Irinej

Svaka cast,podrska! Ne znam samo zasto se izaslo u protest protiv 3 nov. Ali naravno niko ne zeli da glasa ako je samo njihov zakon itd,to se razume. Ali vlada se bori za to,mada EU,oni su trebali da podviknu ranije. I treba da se glasa,inace ce protest da ispadne protiv sami sebe. Sad imate sansu,da bude jos bolje,imate i podrsku!

(ponedeljak, 14. okt 2013, 22:57)
Саша Митровић [neregistrovani]

Подршка Патријарху

Подршка за све што сте рекли, а ови што причају против Вас нису достојни наше вере православне...

(ponedeljak, 14. okt 2013, 20:36)
anonymous [neregistrovani]

Posete

Sta je sa nesmetanim posetama zvanicnika iz Srbije. Vulina ne racunajte, on je sa Kosova.

(ponedeljak, 14. okt 2013, 20:36)
Izbori [neregistrovani]

не у моје име.

Ваша Светости, уз дужно поштовање и послушност Цркви, осјећам се дио СПЦ као Православац и Светосавц. Sа овим се апсолутно не слажем и та Ваша одлука је одлука СПЦ како кажете, НИЈЕ У МОЈЕ ИМЕ!

(ponedeljak, 14. okt 2013, 20:17)
anonymous [neregistrovani]

pastir

Pastir je uvek na vrhu i iznad svoga stada. Vidokrug mu je bolji. Uvek sti svoje stado. Treba ga poslusati. 

(ponedeljak, 14. okt 2013, 17:42)
Predrag [neregistrovani]

Izdaja


Ovaj 'patrijarh' mi vise lici na politickog izaslanika sadasnje vlade, nego li na duhovnog pastira. Zalosno. U cije ime on govori?

(ponedeljak, 14. okt 2013, 17:18)
Drasko [neregistrovani]

Nova politicka partija

Jasno mi je da bi srbi trebalo da izlaze na izbore ali nije mi jasno da li je crkva nova politicka partija? I da li su svi srbi pravoslavci?