Читај ми!

Poruke za Kurban-bajram

Povodom Kurban-bajrama generalni sekretar Rijaseta Islamske zajednice Srbije Eldin Ašćerić pročitao poslanicu vernicima. I Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić uputio poruku vernicima povodom praznika.

Generalni sekretar Rijaseta Islamske zajednice Srbije Eldin Ašćerić čestitao je svim muslimanima Srbije, regiona i sveta Kurban-bajram i pozvao komšije i prijatelje, sugrađane drugih veroispovesti da podele radost praznika. Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić poručio je vernicima da će uspeti samo oni čija iskrenost bude čista i jednostavna poput hadžijskog ihrama (hadžijska odeća za muškarce). Povodom Kurban-bajrama upućene brojne čestitke vernicima.

"U ime Rijaseta Islamske zajednice Srbije i lično upućujem svim muslimanima Srbije, regiona i sveta najradosnije čestitke povodom Kurban-bajrama uz molitvu Uzvišenom stvoritelju da muslimanima Srbije i širom sveta podari svoju milost i jedinstvo, od svakoga zla sačuva i svima nam dobro svako podari", poručio je u poslanici Rijaseta Islamske zajednice Srbije Ašćerić.

On je istakao da je Kurban-bajram praznik žrtvovanja svega prolaznog, materijalnog, lošeg, beskorisnog zarad približavanja Bogu, ali i ljudima, i poželeo da praznik protekne u duhu islamske vrednosti umerenosti - srednjeg puta isticanju blagoslova vere i dobročinstva.

"Drage naše komšije i prijatelji, sugrađani drugih veroispovesti, podelite s nama radost ovih blagdana, a naši domovi i srca otvoreni su za vas", rekao je Ašćerić u beogradskoj Bajrakli džamiji.

On je ukazao da je danas dan Arefata, najznačajniji deo hodočašća, u kojem se hadžije, hodočasnici, podsećaju na stvaranje čoveka, milost Božju, dan proživljenja i okupljanja na budućem večnom svetu i dodao da "molimo Boga da ovogodišnjim hadžijama primi hadž i ibadete na časnim mestima i vrati ih bezbedno njihovim kućama".

Podsećajući da Kurban-bajram počinje sutra, on je najavio da će se Bajramska molitva klanjati u Bajrakli džamiji u 7.33 sata.

On je podsetio i da Kuran poučava da "svakoj verskoj zajednici propisali smo žrtvovanje kurbana da bi spominjali Božje ime prilikom klanja stoke koju im on daruje. Vaš Bog jedan je Bog, zato se samo njemu iskreno predajte! A radosnom vešću obraduj poslušne". 

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić poručio je vernicima uoči Kurban-bajrama da će uspeti samo oni čija iskrenost bude čista i jednostavna poput hadžijskog ihrama (hadžijska odeća za muškarce).

Zukorlić je u bajramskoj poruci, koju je pročitao imam Irfan Malić, naveo da će i ovoga puta biti spaseni oni koji ostanu uspravni na liniji životnog kruga između duhovnih vrednosti i zemaljskih iskušenja.

"Na pravom putu su oni koji sačuvaju bistrinu uma jer misao je najbolje što može dati ljudsko biće i zato stajanje na brdu Arafat gde nema zastora između hadžije i uzvišenog Alaha ima za cilj da usavrši bistrinu uma kako bi čoveku bio uspešna vodilja u životu punom izazova i iskušenja", poručio je Zukorlić.

Kurban-bajram se proslavlja četiri dana i naziva se hadžijski, jer se u Meki završava glavno godišnje hodočašće, koje je obaveza svakog muslimana bar jednom tokom života, ukoliko mu to finansijske mogućnosti dozvoljavaju.

Praznik Kurban-bajram počinje dva meseca i deset dana posle Ramazana, a prvi dan se određuje prema pojavljivanju Mladog meseca.

Kurban-bajram ili praznik žrtve svake godine pada u različito vreme, jer je islamska lunarna godina za oko 11 dana kraća od one iz gregorijanskog kalendara.

Nakon jutarnje molitve u džamijama, obilaze se groblja. Tradicionalno se prinosi i žrtva ovca, a kurbansko meso se deli na tri dela - jedan je namenjen siromašnima, drugi rodbini, a treći se ostavlja u kući. Kurbansko meso se daje i pripadnicima druge vere.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи