Irački migovi u lošem stanju

Irak potražuje od Srbije 19 borbenih aviona Mig 21 i Mig 23, koji su pre 20 godina dopremnjeni na remont u Jugoslaviju. Avioni nisu u voznom stanju, niti ih je moguće osposobiti za letenje bez enormnih ulaganja.

Pre dve decenije irački avioni Mig 21 i Mig 23, dopremljeni su u Jugoslaviju na remont.   Irak sada potražuje od Srbije, a avioni su u lošem su stanju, kaže za RTS načelnik Generalštaba general Miloje Miletić.

Devetnaest aviona, uglavnom u delovima, sačuvani su u Remontnom zavodu "Moma Stanolović" na batajničkom aerodromu, a deo u skladištu u Pančevu.

Deset aviona Mig 21 i 9 Migova 23 nisu bili u dobrom stanju ni kada su stigli na popravku u Remontni zavod "Zmaj" kod Zagreba. Zbog ratnih dešavanja, Zavod je prestao da radi, avioni nisu remontovani, ali su sačuvani.

Prebačeni su u Bihaću, a zatim u Batajnicu. Jedan Mig 23 preleteo je do Batajnice. Sredinom devedesetih, prema svedočenju nadležnih iz tog perioda, Ministarstvo odbrane tražilo je od Iraka da preuzme te avione, ali nije dobilo odgovor.

"U ovom trenutku irački kontingent aviona ne veredi mnogo. Reč je o uglavnom o avionima koji mogu da se koriste kao muzejski eksponati. Moguće je dovesti ih u red i u letno stanje, ali uz jako mnogo novca i vremena", rekao je vojni analitičar Aleksandar Radić.

Radić kaže da je pitanje da li oni mogu da lete bezbedno po vojnim normama i koliko dugo, kao i da se radi o avionima koji su veoma zastareli.

Tek pošto su mediji preneli izjavu portparola iračkog ministrstva spoljnih poslova Mohameda el Askarija da je iračka vojna delegacija, koja je nedavno boravila u Srbiji, pregovarala o preuzimanju tih 19 aviona, srpsko Ministarstvo odbrane potvrdilo je da je Irak zainteresovan za njih i da se o tome pregovara.

"Oni treba da se remontuju, oni nisu u letnom stanju. Verovatno će se naći adekvatno rešenje kako će se to razrešiti, ne vidimo nikakav problem. Lično verujem da postoji velika verovatnoća da će iračka strana kad sagleda u kakvom su stanju odustati od tih potraživanja,", kaže general Miloje Miletić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije.

Prošle godine, Srbija je Iraku otpisala dug od dve i po milijarde dolara iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, kada su značajni deo vojne infrastrukture u Iraku gradile jugoslovenska preduzeća.

Posle uspešne realizacije ugovora o izvozu naoružanja i vojne opreme u Irak, vrednog 235 miliona dolara, nedavno je potpisan novi vredan stotinu miliona dolara, a pregovara se i o angažovanju srpskih kompanija u obnovi Iraka.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво