Читај ми!

Oteli gej mladića kako bi ga "preobratili"

Porodica gej mladića otela ga je iz stana i odvela u "verski objekat" u Crnoj Gori, kako bi ga "vratili na pravi put", saopštila Gej strejt alijansa. Verski obred nije ukazao na to da je mladić "opsednut", te su ga odveli natrag u porodičnu kuću u Sandžaku.

Gej strej alijansa saopštila je da je jedan gej mladić otet u gradu u istočnoj Srbiji i da su ga članovi njegove porodice zatim odvezli u "verski objekat" u Crnoj Gori, jer su bili ubeđeni da je "opsednut" i da će ga verskom službom "vratiti na pravi put".

"Međutim, tokom verskog obreda ništa nije ukazalo da je M.M. 'opsednut', te su ga nakon toga vratili u porodičnu kuću u njegovom rodnom mestu u Sandžaku", navela je Alijansa u saopštenju.

Ako se dokaže da članovi porodice M.M. stoje iza svega, ovaj slučaj biće jedan od drastičnih primera koliko daleko može da se ode u neprihvatanju svojih najbližih onakvim kakvi jesu i kako to može da preraste u ozbiljno kriminalno delo kao što je otmica, istakla je Alijansa.

Gej strejt alijansa je od policije, koja je obaveštena o slučaju, i nadležnih organa zatražila da se otmičari primereno kazne, a da se M.M. i njegovom partneru A.A. pruže zaštite.

M.M. (29) i A.A. (22) su živeli zajedno u gradu u istočnoj Srbiji. A.A. je Alijansi rekao da su nepoznati otmičari u ponedeljak, 30. septembra, odveli M.M. u nepoznatom pravcu i da sumnja da iza otmice stoji porodica njegovog partnera koja živi u Sandžaku.

A.A. je naveo da je bio sam u kući dok je M.M. otišao na posao.

Kako kaže, otmičar je u osam sati ujutru pozvonio na vrata, ušao, zapretio mu da će ga "sahraniti" ako ne sarađuje, vezao ga i pozvao M.M. a A.A. naterao da partnera pozove da se vrati kući.

Kada se M.M. vratio, trojica otmičara su ga odvezla automobilom u nepoznatom pravcu, dok je jedan ostao sa A.A. u kući da ne bi pozvao policiju, ali je A.A. to učinio odmah pošto je otmičar napustio kuću, a obratio se i Alijansi.

Policija je 4. oktobra našla M.M. nepovređenog u porodičnoj kući u rodnom mestu i uzela izjave od njega i članova porodice.

M.M. je kasnije rekao da su ga otmičari pre ulaska u rodni grad u Sandžaku predali članovima njegove porodice koji su čekali u drugom automobilu.

Oni su ga odvezli u "verski objekat" u Crnoj Gori i držali ga tamo dva dana jer su bili ubeđeni da je "opsednut" i da će "verska služba to i dokazati a zatim ga i vratiti na pravi put".

Policija je u međuvremenu bila u njegovoj kući, ali su članovi porodice rekli da M.M. već duže ne živi sa njima i da ne znaju gde je, dok su ostali ukućani "na službenom putu".

"Na sreću, M.M. nije ozbiljnije fizički povređen, ali se nalazi u konstantnom strahu za sebe i svog partnera da ovako nešto može da se ponovi ili da bi sledeći put neko od njih mogao da izgubi život", navela je Alijansa u saopštenju.

Alijansa je istakla da se, i pored velikog iskustva u rešavanju slučajeva nasilja i diskriminacije LGBT osoba, sa ovakvim slučajem nije srela u praksi.

"Porodice pribagavaju fizičkom i psihičkom nasilju i raznim 'metodama' kako bi ih 'preobratili', iako su homoseksualne osobe rođene kao takve i iako homoseksualnost nije socijalnog karaktera, to jest, ne stiče se tokom života i ne može se promeniti", navela je Alijansa.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво