Nasilje u školi, ko je odgovoran

Sve više nasilja među školarcima. U vaspitanju đaka pored roditelja i nastavnika, značajnu ulogu bi trebalo da imaju i školski psiholozi. Mnogi učenici, međutim, nikada ni ne upozaju psihologa. U proseku, u školi sa oko 1.000 učenika radi po jedan psiholog i pedagog, što je kako smatraju u Ministarstvu prosvete, dovoljan broj.

Igru i druženje u školi sve češće zamenjuju uvrede i fizičko nasilje, a neretko su u đačkim torbama umesto knjiga - noževi i palice. To potvrđuju prošlonedeljni događaji u Novom Sadu i Aranđelovcu, kada su jedan osnovac i jedan srednjoškolac završili u bolnici, jer su ih napali vršnjaci.

Za ponašanje đaka odgovorni su roditelji, ali i psiholozi i pedagozi. Međutim, za 12 godina, koliko ukupno provedu u osnovnoj i srednjoj školi, mnogi đaci i ne upoznaju svog školskog psihologa.

Na vrata školskih psihologa obično idu tek onda kada postanu deo problema. Stručnjaci tvrde da je sve više nasilja među školarcima, posebno srednjoškolcima.

"Opšte iskustvo kazuje da nasilne porodice vrlo često daju nasilna ponašanja. Imamo iskustvo da su nam nastavnici sve bolji i bolji, senzibilisani za nasilno ponašanje učenika, ali nažalost nemamo uvek adekvatnu saradnju roditelja", kaže psiholog Tehničke škole "GSP" u Beogradu Spomena Milačić.

Svi koji imaju utisak da školski psiholozi rade samo sa decom i samo onda kada se pojavi problem, nisu u pravu, kažu u Društvu psihologa Srbije.

"Posao psihologa je rad i sa učenicima i sa roditeljima i sa društvenom sredinom i sa strukovnim organizacijama i sa drugim institucijama koje se bave decom - centrima za socijalni rad, zdravstvenim organizacijama, ponekad je tu sud i MUP", kaže Branka Tmušić iz Društva psihologa Srbije.

U proseku, u školi sa oko 1.000 učenika rade po jedan psiholog i pedagog. Pitanje je koliko oni mogu da prate ponašanje svih i reaguju na vreme ako uoče problem.

U Ministarstvu prosvete ne misle da je potrebno više psihologa. Bez obzira na sve češće incidente, taj broj zadovoljava kriterijume Ministarstva. Psiholozi se, inače, ocenjuju u okviru kontrole kvaliteta rada cele škole.

Prema rečima Gordane Cvetković iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ukoliko je škola ocenjena četvorkom, što je najviša ocena, to znači da su i stručni saradnici i svi ostali u školi obavljali svoje ciljeve i zadatke na najvišem nivou.

"U Beogradu za sada imamo više četvorki nego dvojki, ali ćemo podatke za Srbiju imati vrlo brzo kada Zavod za vrednovanje kvaliteta, čija je to obaveza, bude uradio godišnji izveštaj na osnovu spoljašnjeg vrednovanja svih škola u toj godini", objašnjava Cvetković.

Ipak, ima škola koje zahtevaju više od jednog psihologa i pedagoga. Zato je prošle godine nekoliko beogradskih škola dobilo odobrenje za pojačanje stručne službe.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи