Neće biti Parade ponosa

Biro za koordinaciju službi bezbednosti odlučio je da sutra ne bude Parade ponosa, potvrdio je premijer Ivica Dačić. Policija će zabraniti sve skupove zakazane za sutra, rekao je za RTS premijer Dačić i dodao da je odluka doneta, pre svega, iz bezbednosnih razloga.

23.02 - Grupa LGBT aktivista okupila se večeras ispred Vlade Srbije odakle su krenuli u protestnu šetnju.

19.36 - Policija će zabraniti sve skupove zakazane za sutra, rekao za RTS premijer Ivica Dačić. Niko ne treba da dovodi u pitanje političko opredeljenje države i to da li se poštuju Ustavom zagarantovana prava, jedino ograničenje jesu bezbednosni razlozi, kaže Dačić.

19.23 - Parade ponosa u Beogradu sutra neće biti, nezvanično saznaje RTS. Uskoro: Premijer Dačić gost Dnevnika RTS-a

19.02 - Sednici Biroa prisustvuje i premijer Ivica Dačić. 

Biro za koordinaciju službi bezbednosti, koji je procenjivao bezbednosne rizike, odlučio je da sutra ne bude Parade ponosa, potvrdio je premijer Ivica Dačić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Takva odluka je doneta pre svega iz bezbednosnih razloga, rekao je Dačić i dodao da će biti zabranjeni svi skupovi koji su bili zakazani za sutra.

Dačić je rekao da niko ne treba da dovodi u pitanje političko opredeljenje države i to da li se poštuju Ustavom zagarantovana prava, već da su jedino ograničenje bezbednosni razlozi.

"Bezbednosne procene govore da je moglo doći do ozbiljnog narušavanja javnog reda i mira, a od prava i sloboda jedino je viši razlog bezbednost i sigurnost građana", naglasio je Dačić.

Dačić je istakao da je odluka doneta jednistveno i bez ikakvih političkih konotacija.

Prema njegovim rečima, na sednici su svi izneli svoja mišljenja i bilo je dosta onih koji su smatrali da bi iz političkih razloga za nas bilo dobro da se Parada održi.

"Naročito zbog slike koja bi trebalo da ode u svet, ali, s druge strane, šta ako bi otišle drugačije slike - da padne ljudski život. Ko bi onda bio odgovoran za to i za posledice po našu državu", upitao je Dačić.

Da je u pitanju bila politička odluka, bilo bi drugačije, rekao je Dačić. Članovi Biroa, i Dačić kao premijer i ministar unutrašnjih poslova, kao i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, prema Dačićevi rečima, nisu tu da sude ko šta lično misli o svemu tome, već je u pitanju bila bezbednost.

Pitanje je, kako je rekao, bilo da li postoje bezbednosni razlozi za zabranu, da li je najbolje u ovom trenutku da se nijedan skup, zakazan za sutra, ne održi.

Niko nije kapitulirao pred huliganima

"Voleo bih da kažem da nema nikave zabune - niko nije kapitulirao pred huliganima, nije reč o tome, policija može da se suoči sa njima, ali da li je održavanje skupa dovoljno visoka cena da se stvara atmosfera kao pre nekoliko godina", rekao je Dačić.

On smatra da će sa početkom pregovora o članstvu u EU sigurno i te teme doći na dnevni red, da neće moći da budu izbegnute, ali da je u ovom trenutku najvažnija bezbednost i sigurnost građana - i onih koji bi učestvovali u Paradi, i onih koji bi bili protiv, i policije koja bi to morala da obezbeđuje.

Upitan da li očekuje negativne rekacije, on je rekao da će "sve biti negativne", ali je ponovio da je kao ministar policije prve godine dozvolio Paradu ponosa, da su posledice bile teške i da je upravo zato više puta isticao da od ovog skupa ne treba praviti politički spektakl i da ovakva odluka sigurno nije ničija pobeda.

On je rekao i da nije dobro što se sve to vezuje za datume koji su bitni za evropski put Srbije i da ispada kao da neko ucenjuje Srbiju.

"Ne mislim da je to uslov, Srbija radi mnogo teže i ozbiljnije stvari i ne može se narodu koji ima toliko frustracija nametati da tako lako prihvati nešto protiv čega je ogromna većina društva, sve crkve...", rekao je Dačić i dodao da se Parade ne održavaju ni u svim zemljama Evrope.

On je rekao i da su manifestacije u okviru "Prajd vika" trajale cele nedelje i da nije bilo nikakvih problema.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić ranije je, najavljujući sednicu Biroa za kontrolu službi bezbednosti, rekao da će odluka biti profesionalna i u skladu sa sigurnošću i bezbednošću građana.

Ranije je bilo najavljeno da će Paradu, ukoliko bezbednosna procena bude pozitivna,  obezbeđivati 6.500 policajaca od čega 2.700 iz unutrašnjosti.

Број коментара 67

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво