Читај ми!

Patrijarh Irinej protiv Parade ponosa

Srpski patrijarh Irinej osudio pokušaj organizovanja Parade ponosa u Beogradu i poručio da je krajnje vreme da Crkva i država urade nešto radi podsticanja nataliteta.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Irinej, poručio je da je SPC protiv održavanja Parade ponosa i dodao da Crkva i država moraju da urade nešto radi podsticanja nataliteta, kao i duhovne i moralne obnove srpskog naroda.

Patrijarh je za beogradski Nedeljnik rekao da na Paradu ponosa gleda "crno da crnje od toga ne može biti".

Osvrnuvši se na LGBT populaciju u Srbiji u, kako se navodi, nikad oštrijem tonu, patrijarh je osudio njihov pokušaj organizacije gej parade u Beogradu.

Upitan šta bi poručio tim mladim ljudima iz LGBT populacije koji planiraju šetnju beogradskim ulicama, patrijarh je rekao: "Čega se pametan stidi, budala se ponosi."

Patrijarh Irinej, međutim, nije želeo da se izjasni da li su se državne vlasti konsultovale sa Srpskom pravoslavnom crkvom oko organizovanja Parade, i da li očekuje nemire i nasilje u Beogradu u slučaju njenog održavanja.

"U našem tragičnom vremenu ništa nije tako ugroženo kao brak i porodica. I brak i porodica se planski ruše, a posebno gej paradom", rekao je patrijarh.

Dodaje da srpskom narodu nedostaje samo još, kako je rekao, ta pošast pa da nestanemo sa lica zemlje.

"Porodica je osnovna ćelija društva i naroda. Zdrava porodica je osnov za zdravo društvo, zdrav narod, zdravu prosvetu, zdravu kulturu", naveo je patrijarh srpski Irinej i zaključio da je krajnje vreme da Crkva i država urade nešto radi podsticanja nataliteta, kao i duhovne i moralne obnove srpskog naroda", naveo je prvojerarh SPC.

Parada ponosa je u Beogradu zakazana za subotu 28. septembra, ali MUP još nije izašao sa stavom da li bezbednosne procene dozvoljavaju njeno održavanje.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво