Читај ми!

Sećanje na junake sa Cera

Na Ceru odata počast učesnicima jedne od najznačajnijih bitaka srpske vojske u Prvom svetskom ratu, koja je okončana na današnji dan, pre 99 godina. Sećanjem na hrabre pretke slavimo život i mir, poručio u Tekerišu premijer Ivica Dačić.

Kraj Spomen-kosturnice u Tekerišu obeležena je 99. godišnjica Cerske bitke, jedne od najznačajnijih i najvećih pobeda srpske vojske u Prvom svetskom ratu. U ime Vlade Srbije lovorov venac na spomenik cerskim junacima položio je premijer Ivica Dačić. 

Vence su položili i predstavnici ambasade Slovačke, društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova i udruženja za poštovanje tradicije.

Obraćajući se građanima, premijer Dačić je rekao da se Republika Srbija seća i poklanja veliku pažnju na događaje i žrtve iz prošlosti, naročito iz Prvog svetskog rtata.

Odajući počast cerskim junacima, premijer je naglasio da ne smemo zaboraviti hrabre pretke i vojvodu Stepu Stepanovića. Sećanjem na njih, rekao je Dačić, slavimo život i mir.

"Okrenuvši se budućnosti, ne zaboravljamo naše pretke koji su izgubili život u Prvom svetskom ratu, a posebno u Cerskoj bici. Sećajući se njih, kao i njihovog zapovednika - slavnog generala i vojvode Stepe Stepanovića - mi slavimo život, a ne smrt", poručio je Dačić.

Prema njegovim rečima, dužnost i odgovornost Srbije je da neguje sećanje na svoje pretke, ali i da istraje u građenju društva zasnovanog na vrednostima i idealima humanizma i nenasilja. 

Posebno ne smemo pred sledeću godinu i obeležavanje godišnjice sarajevskog atentata dozvoliti reviziju istorije koju će neke evropske zemlje pokušati da urade, rekao je Dačić.

"Mi danas, 100 godina posle Prvog svetskog rata moramo da se borimo protiv revizije koja pokušava da kaže da su Srbi krivi zbog Sarajevskog atentata, ne uvažavajući činjenicu da je taj atentat samo iskorišćen kao povod za imperijalističke i osvajačke težnje Austrougarske i Nemačke, a njima se tada pridružila i Bugarska", rekao je Dačić.

Cerska bitka, koja se odigrala tokom avgusta 1914. godine, predstavlja jednu od najznačajnijih i najvećih pobeda srpske vojske u čitavom toku Prvog svetskog rata i to je, istovremeno, i blistav primer taktički dobro osmišljene i ostvarene vojne operacije.

Ostvarivši pobedu u znamenitoj Cerskoj bitki, pripadnici srpske vojske predvođeni generalom Stepom Stepanovićem pružili su primer bezmerne hrabrosti i patriotizma koji je ostao utkan u kolektivnu svest nacije sve do naših dana.

Cerska bitka je i prva pobeda neke vojske Sila Antante u Prvom svetskom ratu.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво