Cerski marš od Šapca do Tekeriša

Više stotina građana iz desetak gradova iz Srbije i RS u koloni ka Ceru da bi na taj način obeležili 99. godišnjicu čuvene bitke, prve pobede saveznika u Prvom svetskom ratu. Marš se organizuje od 2010. godine.

Više od 450 građana iz desetak gradova iz Srbije i Republike Srpske, danas je krenulo u marš ka planini Cer da bi na taj način obeležili 99. godišnjicu Cerske bitke, prve pobede saveznika u Prvom svetskom ratu, 19. avgusta 1914.

Marš se organizuje od 2010. godine, a prvi put je organizator nevladina organizacija "Cerski marš".

Jedan od osnivača manifestacije, Božidar Katić navodi da je organizacija nastala zbog promovisanja značajnih istorijskih datuma vezanih za region Šapca.

"Marširati od Šapca do Tekeriša je način da se civilizovano i pristojno obeleži prva pobeda saveznika u Prvom svetskom ratu. Na sličan način pokušaćemo da obeležimo sve značajne datume vezane za region, jer smatramo da je naš kraj zapostavljen po tom pitanju", rekao je Katić.

Pokrovitelji manifestacije su Grad Šabac, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo građevine i urbanizma i veliki broj lokalnih preduzetnika.

Svim učesnicima su obezbeđeni hrana i prevoz u povratku sa Cera, kao i prevoz do planine za one koji odustanu od pešačenja.

Put od Šapca do Tekeriša dugačak je 32 kilometra

broj komentara 6 pošalji komentar
(ponedeljak, 19. avg 2013, 12:59) - anonymous [neregistrovani]

Pohvala i predlog !

Ucestvovao sam na ovogodisnjem marsu po prvi put i nosim lepe utiske.. Voleo bih da se ovom marsu pridruze svi delovi nase Srbije iz kojih je srpska vojska i krenula na planinu Cer.. I da se tako stogodisnjica obelezi na jos lepsi nacin! Slava nasim predcima i nasoj Srbiji!

(nedelja, 18. avg 2013, 22:03) - anonymous [neregistrovani]

Церски марш

Ево и коментар једног од учесника данашњег марша :) Кренуло се са јаком вољом, жељом и поштовањем према прецима, и није нас сшречила ни несносна врућина ка циљу. Свим учесницима - свака част, а позив и свим осталима да нам се придруже идуће године када се слави 100. год!

(nedelja, 18. avg 2013, 18:24) - Радан [neregistrovani]

свака част

Свака Вам част јунаци!

(nedelja, 18. avg 2013, 14:23) - Русофил [neregistrovani]

Радује ме

Да имамо све више омладине која гаји праве српске вредности.Никада не заборавити наше пшретке,било би добро кренути на Цер рано у јутро избећи врућине на годину купујем сламне шешире за све учеснике.

(nedelja, 18. avg 2013, 14:11) - anonymous [neregistrovani]

Dace bog

E ako me zdravlje bude sluzilo dogodine, na ovaj mars ce ckrenuti jedan ucesnik vise. Cast svim ostalim manifestacijama, ali ako sta mora da zazivi onda je to ova, koja slavi karakter, volju i hrabrost ovog naroda.

(nedelja, 18. avg 2013, 13:23) - anonymous [neregistrovani]

Тамара

Мило ми je када видим да неко данас придаje значаja овоме.Свака част.