Proslava praznika Velika Gospojina

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave praznik Uspenja Presvete Bogorodice, u narodu poznat kao Velika Gospojina. Ovo je jedan od 12 najvećih hrišćanskih praznika, koji se obeležava kao uspomena na smrt Bogorodice.

Prema crkvenom predanju, presveta Bogorodica je, nakon završetka zemaljskog života vaskrsenja i vaznesenja na nebo njenog sina Isusa Hrista, nastavila njegovu misiju, a svojim molitvama i savetima pomagala apostole, često posećujući mesta značajna u Hristovom životu, Golgotu, Vitlejem i Jeleonsku goru.

Praznik Velika Gospojina je uspomena na smrt Bogorodice i, prema jevanđelskom predanju, dan kada se vaznela na nebo "i predala svoj duh u ruke Spasitelja".

Na dan njene smrti sišao je s neba Hristos i pozvao je k sebi. Trećeg dana posle sahrane, apostol Toma otvorio je njen grob ali u njemu nije bilo tela, što znači da se uspela na nebo.

Život i smrt Bogomajke vezan je za smisao hrišćanske vere i molitve, pa je scena Uspenja, koja se slika na zapadnim zidinama manastira, obavezan motiv u pravoslavnom fresko slikarstvu.

U srpskom manastiru Žiča, zadužbini Nemanjića, oslikana je jedna od najlepših predstava Uspenja, sa Hristom koji u naručju drži novorođenu dušu Bogomajke, zagledan u njeno telo na odru.

Prema kanonu SPC, ovaj praznik spada u red Bogorodičnih praznika i proslavlja se svake godine 28. avgusta, a praznovanje Uspenja Presvete Bogorodice ustanovljeno je 528. godine, po želji cara Mavrikija, koji je 15. avgusta po Julijanskom kalendaru, pobedio Persijance, i od tada svi hrišćani slave ovaj praznik.

Među pravoslavnim Srbima taj dan se praznuje kao krsno ime, slava i zavetni dan pojedinih naselja, a ponegde se održavaju litije.

Danas se završava i post koji je trajao četrnaest dana, tokom kojeg su se pravoslavni vernici uzdržavali od mrsne hrane , alkohola i cigareta, ali i rđavih misli i dela.

Vreme između Velike i Male Gospojine koja je 21. septembra, naziva se međudnevnica, a veruje se da je taj period najbolji za branje svih plodova i lekovitih trava, pa se odlazi na izvore koji, prema narodnom verovanju, imaju lekovito dejstvo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво