Devizni priliv od turizma povećan za 16 odsto

Srbija je u prvoj polovini godine ostvarila devizni priliv od turizma oko 420 miliona dolara, što je 16 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Najviše turista bilo je iz Crne Gore, BiH, Nemačke i Slovenije.

U Srbiji je u prvoj polovini godine boravilo 1,08 miliona gostiju, što je na istom nivou kao prošle godine, dok je prema podacima lokalnih turističkih organizacija i opština broj turista u avgustu veći za pet do 10 odsto nego prošle godine.

Na kraju ove godine biće premašen devizni priliv iz 2007. koji je iznosio 531 miliona dolara, istakao je državni sekretar za turizam u Ministarstvu ekonomije Goran Petković.

Prema podacima Turističke organizacije Srbije (TOS) najveći broj noćenja u Srbiji ostvarili su turisti iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Nemačke i Slovenije. Inostrani turisti najviše su boravili u Beogradu, Novom Sadu, na Kopaoniku i Zlatiboru.

Petković je rekao i da je u toku revitalizacija planinskog centra Kopaonik, gde će u ovoj zimskoj sezoni na žičari Gobelja biti postavljena nova instalacija, a najavio je i otvaranja drugog dela skijališta na Kopaoniku.

Kako je rekao, završen je postupak za izbor najboljeg ponuđača za projekat vizitorskog centra Lepenski vir, gde će biti zamenjena konstrukcija, koja će omogućiti bolji prihvat turista, a vrednost projekta je 191 milion dinara.

"U toku je i opremanje Viminacijuma i gradnja vizitorskog centra na Gamzigradu", precizirao je on.

Petković je rekao i da je za kredite u turizmu izdvojeno 300 miliona dinara, a prihvaćena su 33 projekta ukupne vrednosti 297,4 miliona dinara.

On je naglasio da je iz budžeta izdvojeno i 83 miliona dinara bespovratnih sredstava za projekte izgradnje javnih toaleta na najvažnijim turističkim destinacijama, ali da je odziv jako loš.

"Do sada je prihvaćeno šest projekata vrednosti 12,4 miliona dinara,jer su zahtevi dosta nerealni i loši", rekao je Petković i naveo da je neophodno da opštine podnesu zahteve za te projekte.

Prema podacima TOS-a u Srbiji je registrovano oko 200 ležajeva u 500 seoskih domaćinstava u 50 opština Srbije. Ta domaćinstva osim domaćih obilaze i strani turisti, a sve je veći broj mladih ljudi koji se bave seoskim turizmom, u koji uključuju i ostale stanovnike sela.

Iz TOS-a je saopšteno da se u septembru i oktobru planiraju i tri studijska putovanja turoperatera iz Velike Britanije, Holandije i Nemačke.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво