Читај ми!

Suveniri pomažu muzeje

Muzeji se finansiraju najviše iz sredstava gradova i države. Međutim, državni fondovi postaju nedovoljni i finansiranje iz prihoda od prodaje ulaznica i suvenira postaju sve popularniji. U našoj zemlji to nije slučaj.

Svetske kulturne ustanove, a pre svega muzeji, finansiraju se najviše iz sredstava gradova i države. Međutim, državni fondovi postaju nedovoljni i finansiranje iz prihoda od prodaje ulaznica i suvenira postaju sve popularniji. U našoj zemlji to nije slučaj.

Kada se vratimo sa putovanja često donesemo i neki suvenir. U muzejima u svetu mogu da se kupe lepo dizajnirani, a veoma pristupačni suveniri, ali i oni vredniji, jedinstvene izrade.

Kustos Etnografskog muzeja Tijana Čolak Antić kaže da muzejski suvenir može da bude kopija predmeta koji se čuva u muzeju, a može da bude i proizvod koji je nastao kao inspiracija onoga što je proizvod neke druge tradicije.

Postavlja se pitanje da li muzeji i ostale ustanove kulture u Srbiji mogu da zarade od prodaje suvenira i tako pomognu finansiranje sopstvenih projekata.

Za izradu dobrog suvenira potrebna su velika sredstva koje ne može da pokrije prodaja tog proizvoda.

U Srbiji mnogi muzeji nisu registrovani za prodaju suvenira jer, kako kažu njihovi zaposleni, zbog današnje krize većina građana nema novca ni za ulaznice.

Kustos PTT muzeja Ljiljana Đorđević rekla je da taj muzej ne naplaćuje ulaznice u muzej i s obzirom na to nema ni prodavnicu suvenira.

"U nekoj bližoj budućnosti ćemo razmisliti o tome. Trenutno se posetiocima nudi besplatna razglednica sa njihovim likom, sa njihovom fotografijom u formatu poštanske marke", kaže Đorđevićeva.

Narodna biblioteka Srbije počela je da izrađuje suvenire prošle godine. Dnevno prodaju oko 50 proizvoda što je u proseku 15 do 20 hiljada dinara.

Vršilac dužnosti upravnika Narodne biblioteke Srbije Dejan Ristić rekao je cena suvenira iznosi između 60 i 800 dinara, u zavisnosti od vrste i njegovog kvaliteta i tiraža.

"Trudimo se da sredstva koja obezbedimo kroz prodaju suvenira uložimo dalje u izradu novih, odnosno za potrebe NBS"naveo je Ristić.

Bez obzira da li ustanove kulture imaju prodavnicu suvenira ili ne, većina se slaže da bi im više pomoglo dugoročno sponzorstvo za osnovne delatnosti slične onima koje u vreme takmičenja imaju naše sportske ekipe.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво