Nagrade za projekte uključivanja u društvo

Tri nevladine organizacije iz Srbije osvojile nagrade "Erste fondacije" za projekte koji pomažu da se marginalizovane grupe uključe u društvo. Na ceremoniji dodele nagrada u Beču, jagodinska biblioteka "Radislav Nikčević" i novosadska novinarska škola osvojile su počasne nagrade, dok je beogradska organizacija "Siguran puls mladih" bila jedan od favorita žirija.

Za projekte koji pomažu da se marginalizvoane grupe uključe u društvo, tri nevladine organizacije iz Srbije osvojile su nagrade „Erste fondacije".

Od 136 projekata koji su ušli u finale, posebne simpatije žirija dobio je i jedan iz Srbije, koji se bavi psihosocijalnom podrškom roditelja LGBT osoba.

"Roditelji dolaze, traže pomoć, traže zapravo način na koji mogu da razgovaraju o tome", kaže Aleksandar Škundrić iz organizacije "Siguran puls mladih".

Nagrađen je i projekat koji studente novinarstva upoznaje sa problemima osoba sa invaliditetom, kako bi o njima odgovornije izveštavali.

"Smatramo da je projekat Dan u tvojim cipelama od izuzetne važnosti za celo društvo, prvenstveno, naravno, za osobe sa invaliditetom jer je njihova slika u medijima nepostojeća, ili se izveštava o njima na jedan neadekvatan način", ističe Agneš Ćurčić Asodi iz novosadske Novinarske škole.

Nagradu je dobila i Vesna Crnković za projekat "Poljoprivredne biblioteke u Jagodini". Zahvaljujući toj ideji danas više od 200 poljoprivrednika koristi internet kako bi unapredili poljoprivrednu proizvodnju.

"Videla sam šta nevladine organizacije rade bez ikakve pomoći države. Impresivno je znati da su one, i u takvoj situaciji, dovoljno snažne da se bore za siromašne i marginalizovane", objašnjava Doraja Eberle iz "Erste fondacije".

Nagrada za društvenu integraciju dodeljuje se od 2007. godine. Do danas se broj zemalja koje mogu da konkurišu, utrostručio.

"Nažalost vrlo su slični problemi i mislim da je to šire građanstvo koje ne prihvata neke grupe, kao što su LGBT grupe, kao što je romska populacija, kao što su osobe sa invaliditetom", kaže menadžer projekta "Nagrada za društveni integraciju" Dejan Petrović.

Konkurs za nagrade, koje će ponovo biti dodeljene za dve godine, otvara se 1. septembra 2014. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво