Sinod pozvao na okončanje sporova u SPC

Sveti Arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve završio je današnje redovno zasedanje, kome su po pozivu prisustvovali episkop raško-prizrenski Artemije i vladika lipljanski Teodosije. U saopštenju posle sednice kaže se da treba obustaviti sve sporove u Raško-prizrenskoj eparhiji.

Crkvena vlada je na višečasovnom zasedanju raspravljala, između ostalog, o sukobu sveštenstva nakon odluke episkopa Artemija da smeni upravu manastira Visoki Dečani.

Sinod Srpske pravoslavne crkve je na današnjoj sednici "jednodušno i jednoglasno" odlučio da se obustave svi sporovi u vezi sa nedavnim zbivanjima u manastiru Visoki Dečani na Kosovu i Metohiji, saopšteno je iz SPC. 

Kako je saopšteno posle sednice, koja je trajala više od četiri sata, Sinod SPC je odlučio i da se obustave sve odluke u vezi sa tim dešavanjima, kao i sve ono što "može ugroziti misiju Srpske pravoslavne crkve u celini, a posebno na Kosovu i Metohiji".

"Ključne odluke o ovim i drugim gorućim pitanjima doneće u dogledno vreme Sveti arhijerejski sabor SPC", saopšteno je iz SPC i navedeno da "episkop Artemije i njegovo sveštensvo i monaštvo i verni narod imaju solidarnost i podršku čitave naše crkve u svedočenju Hristove ljubavi istine mira i pravde i svakog dobra".

Na proširenoj sednici Sinoda SPC održanoj danas u Beogradu učestvovali su vladike Artemija i lipljanski Teodosija, kao i predstavnici Odbora Sabora za Kosovo i Metohiju.

Sednici Sinoda predsedavao je najstariji član po rukopoloženju mitropolit crnogorskorimorski Amfilohije, a u radu su učestvovali članovi Sinoda episkopi bihaćko-petrovački Hrizostom i mileševski Filaret.

Kao zamenici odsutnih članova Sinoda u radu su učestvovali mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan i zvorničko-tuzlanski Vasilije.

Vladika Artemije koji je spor pokrenuo odlukom da smeni upravu manastira Visoki Dečani, ostao je uzdržan za bilo kakav komentar.

Kao što je bez ijedne reči za javnost primio odluku o smeni, iguman Teodosije nije komentarisao ni zaključak Sinoda.

Verski analitičar Živica Tucić smatra da je odluka Sinoda mudra, ali da problem nije rešen već samo zamrznut.

"Vladika Artemije nije dobio saglasnost na svoju odluku, što je veoma važna činjenica a koliko vidim on je nije ni povukao", objasnio je Tucić u izjavi koju je dao RTS-u.

Sinod SPC je prošle subote  održao vanrednu sednicu i tom prilikom pozvao episkope Artemija i Teodosija da dođu na današnje zasedanje.

Kako je tada navedeno na sajtu SPC, ta sednica je održana povodom "nemilih događaja u manastiru Dečani izazvanih nepromišljenim odlukama episkopa raško-prizrenskog Artemija vezanim za episkopa lipljanskog Teodosija i protosinđela Savu Janjića, namesnika dečanskog manastira".

Episkop raško-prizrenski Artemije je agenciji Beta ranije izjavio da je vikarnog episkopa Teodosija smenio sa mesta igumana manastira Visoki Dečani zbog nediscipline.

Dnevnik "Politika" procenjuje da je u pozadini celog slučaja reč i o svojevrsnom odmeravanju snaga u SPC-u uoči izbora budućeg patrijarha.

Povezane vesti:
Artemije: Podrška pobuni presedan

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво