Читај ми!

Sahranjeni Karađorđevići na Oplencu

Posmrtni ostaci kralja Petra Drugog, kraljice Aleksandre, kraljice Marije i kraljevića Andreja pohranjeni u porodičnoj grobnici na Oplencu. Sahrani četiri člana porodice Karađorđević prisustvali predsednik Nikolić, premijer Dačić, patrijarh Irinej, kao i predstavnici porodice i mnogobrojni građani.

13.15 - Mi danas na grobu vožda Karađorđa ispravljamo veliku nepravdu. Otklanjajući posledice strašnog greha koji je počinio neko pre nas, činimo još jedan korak ka jedinstvu, kako bismo krenuli putem velikih naroda, poručio predsednik Nikolić.

13.10 - Ideologija ima mnogo, a Srbija je samo jedna, rekao premijer Ivica Dačić. 

13.04 - Živeli su i umrli na različitim krajevima sveta, a danas su među svojim Karađorđevićima i među svojim Srbima, rekao prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i dodao da je ovo istorijski dan. 

12.53 - Danas smo svedoci otklanjanja jedne velike nepravde, rekao patrijarh Irinej obraćajući se prisutnima. 

12.40 - Posmrtni ostaci Karađorđevića položeni su u kriptu Mauzoleja porodice Karađorđević u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu.

11.47 - Polaganje venaca u crkvi Svetog Đorđa, posle čega će zemni ostaci Karađorđevića biti položeni u kriptu. Javnost neće prisustvovati tom činu.

10.10 - U crkvu Svetog Đorđa na Oplencu stigla državna delegacija predvođena predsednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Ivicom Dačićem. 

09.55 - Liturgijom koju služi patrijarh Irinej počela ceremonija državne sahrane Karađorđevića na Oplencu. 

Uz najviše državne počasti, posmrtni ostaci kralja Petra Drugog, njegove supruge kraljice Aleksandre, kraljice majke Marije i njegovog brata princa Andreja Karađorđevića položeni su u kriptu Mauzoleja porodice Karađorđević u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu. Sahrani su prisustvovali predsednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Ivica Dačić i princ Aleksandar Karađorđević, kao i mnogobrojni građani.

Govor predsednika Nikolića na Oplencu

Kovčeg sa posmrtnim ostacima kralja Petra Drugog Karađorđevića u porodičnu grobnicu uneli su pripadnici Garde Vojske Srbije, dok su kovčege ostalih članova porodice Karađorđević uneli članovi Udruženja "Kraljevina Srbija". Polaganju kovčega prisustvovali su članovi porodice Karađorđević i Krunskog saveta.

Kovčezi su položeni u porodičnu grobnicu nakon svete liturgije koju je služio patrijarh srpski Irinej sa sveštenstvom.

Oko Crkve na Oplencu okupili su se građani koji su nosili zastave sa znakom krune, a neki od njih bili su obučeni i u uniforme kraljevske vojske i srednjevekovne vitezove.

Posle sahrane, predsednik Nikolić je rekao da srpski narod ne sme više sebi da dozvoli podele i nepravdu i dodao da danas činimo još jedan korak ka jedinstvu, kako bismo krenuli putem velikih naroda, za kojima ni u čemu ne smemo da zaostajemo.

Nikolić je ukazao da je povratkom posmrtnih ostataka kraljevske porodice u otadžbinu ispravljena velika nepravda i učinjen korak ka nacionalnom jedinstvu.  

Premijer Ivica Dačić apelovao je na nacionalno jedinstvo i pomirenje. "Ovim je zalepljen poslednji deo mozaika koji govori o istoriji našeg naroda i države. Prošlost se ne može izmeniti, ali greške se danas ispravljaju.

Zato je važno da srpski narod u budućnosti bude jedinstven, da ne pravi greške", rekao je premijer, obraćajući se građanima ispred zadužbine porodice Karađorđević. "Ideologija je mnogo, a Srbija je jedna", podsetio je Dačić.

Za vreme govora premijera Dačića deo okupljenih je negodovao, a pošto su se zvižduci čuli i na početku govora predsednika Srbije, Nikolić se obratio onima koji su protestovali rečima: "Smirite se, pred crkvom smo".  

Kraj govora predsednika Nikolića pozdravljen je aplauzom.

Patrijarh srpski Irinej rekao je da je ispravljena velika istorijska nepravda današnjim polaganjem posmrtnih ostataka Karađorđevića u kriptu Mauzoleja porodice Karađorđević u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu.

"Ljudski je grešiti, ali i shvatiti da se greši i pokajati se", naglasio je patrijarh, ističući da su to dobro shvatili predstavnici sadašnje vlasti u Srbiji i ispravili nepravdu prethodne vlasti.

To je istorijski čin i poduhvat, dodao je poglavar SPC. On je podsetio da je četvoro članova porodice Karađorđević preživelo okupaciju i da su bili prinuđeni da napuste otadžbinu i žive u izgnanstvu, oskudici, nezasluženom poniženju... 

Princ Aleksandar Drugi Karađorđević izjavio je na Oplencu da je ovo veliki, tužan, ali i svečan dan i istorijski trenutak za porodicu Karađorđević, ali i za ceo srpski narod i Srbiju.

"Okupili smo se danas da odamo poslednju poštu i ispratimo kralja Petra Drugog, kraljicu Aleksandru, kraljicu Mariju, i kraljevića Andreja, čija je sudbina kroz istoriju bila tesno povezana sa sudbinom celog naroda, ali i sa nastankom moderne srpske države", rekao je princ Aleksandar.

Prema njegovim rečima, njihovi životi su odraz onoga što se u to vreme događalo njihovom narodu i otadžbini. 

Sahrani su prisustvovali i predstavnici kraljevskih porodica iz mnogih zemalja među kojima su članovi kraljevskih porodice Bugarske, Rumunije, Grčke, Lihenštajna, Bahreina, Austrije, Velike Britanije. Zatim i predstavnici diplomatskog kora među kojima su ambasadori SAD i Velike Britanije u Srbiji Majkl Kribi i Majkl Devenport, kao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Posmrtni ostaci Kralja Petra Drugog Karađorđevića, kraljice Aleksandre, kraljice Marije i kraljevića Andreja stigli su juče oko 13.30 u crkvu Svetog Đorđa na Oplencu, mauzoleju dinastije Karađorđević.

Crkva Svetog Đorđa je zadužbina Kralja Petra prvog izgrađena u periodu od 1910. do 1912. godine.

Kralj Petar Drugi bio je sahranjen u crkvi u Libertvilu u Ilinoisu, kraljica Aleksandra na kraljevskom groblju palate Tatoi, kraljica Marija na kraljevskom groblju pored zamka Vindzor, a kraljević Andrej na groblju manastira Nova Gračanica u Ilinoisu.

Zemni ostaci kralja Petra Drugog Karađorđevića preneti su u Srbiju 22. januara, njegove majke Marije 29. aprila, kraljice Aleksandre 9. maja, dok su ostaci kraljevića Andreja preneti 15. maja.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво