Sahranjeni Karađorđevići na Oplencu

Posmrtni ostaci kralja Petra Drugog, kraljice Aleksandre, kraljice Marije i kraljevića Andreja pohranjeni u porodičnoj grobnici na Oplencu. Sahrani četiri člana porodice Karađorđević prisustvali predsednik Nikolić, premijer Dačić, patrijarh Irinej, kao i predstavnici porodice i mnogobrojni građani.

13.15 - Mi danas na grobu vožda Karađorđa ispravljamo veliku nepravdu. Otklanjajući posledice strašnog greha koji je počinio neko pre nas, činimo još jedan korak ka jedinstvu, kako bismo krenuli putem velikih naroda, poručio predsednik Nikolić.

13.10 - Ideologija ima mnogo, a Srbija je samo jedna, rekao premijer Ivica Dačić. 

13.04 - Živeli su i umrli na različitim krajevima sveta, a danas su među svojim Karađorđevićima i među svojim Srbima, rekao prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i dodao da je ovo istorijski dan. 

12.53 - Danas smo svedoci otklanjanja jedne velike nepravde, rekao patrijarh Irinej obraćajući se prisutnima. 

12.40 - Posmrtni ostaci Karađorđevića položeni su u kriptu Mauzoleja porodice Karađorđević u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu.

11.47 - Polaganje venaca u crkvi Svetog Đorđa, posle čega će zemni ostaci Karađorđevića biti položeni u kriptu. Javnost neće prisustvovati tom činu.

10.10 - U crkvu Svetog Đorđa na Oplencu stigla državna delegacija predvođena predsednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Ivicom Dačićem. 

09.55 - Liturgijom koju služi patrijarh Irinej počela ceremonija državne sahrane Karađorđevića na Oplencu. 

Uz najviše državne počasti, posmrtni ostaci kralja Petra Drugog, njegove supruge kraljice Aleksandre, kraljice majke Marije i njegovog brata princa Andreja Karađorđevića položeni su u kriptu Mauzoleja porodice Karađorđević u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu. Sahrani su prisustvovali predsednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Ivica Dačić i princ Aleksandar Karađorđević, kao i mnogobrojni građani.

Govor predsednika Nikolića na Oplencu

Kovčeg sa posmrtnim ostacima kralja Petra Drugog Karađorđevića u porodičnu grobnicu uneli su pripadnici Garde Vojske Srbije, dok su kovčege ostalih članova porodice Karađorđević uneli članovi Udruženja "Kraljevina Srbija". Polaganju kovčega prisustvovali su članovi porodice Karađorđević i Krunskog saveta.

Kovčezi su položeni u porodičnu grobnicu nakon svete liturgije koju je služio patrijarh srpski Irinej sa sveštenstvom.

Oko Crkve na Oplencu okupili su se građani koji su nosili zastave sa znakom krune, a neki od njih bili su obučeni i u uniforme kraljevske vojske i srednjevekovne vitezove.

Posle sahrane, predsednik Nikolić je rekao da srpski narod ne sme više sebi da dozvoli podele i nepravdu i dodao da danas činimo još jedan korak ka jedinstvu, kako bismo krenuli putem velikih naroda, za kojima ni u čemu ne smemo da zaostajemo.

Nikolić je ukazao da je povratkom posmrtnih ostataka kraljevske porodice u otadžbinu ispravljena velika nepravda i učinjen korak ka nacionalnom jedinstvu.  

Premijer Ivica Dačić apelovao je na nacionalno jedinstvo i pomirenje. "Ovim je zalepljen poslednji deo mozaika koji govori o istoriji našeg naroda i države. Prošlost se ne može izmeniti, ali greške se danas ispravljaju.

Zato je važno da srpski narod u budućnosti bude jedinstven, da ne pravi greške", rekao je premijer, obraćajući se građanima ispred zadužbine porodice Karađorđević. "Ideologija je mnogo, a Srbija je jedna", podsetio je Dačić.

Za vreme govora premijera Dačića deo okupljenih je negodovao, a pošto su se zvižduci čuli i na početku govora predsednika Srbije, Nikolić se obratio onima koji su protestovali rečima: "Smirite se, pred crkvom smo".  

Kraj govora predsednika Nikolića pozdravljen je aplauzom.

Patrijarh srpski Irinej rekao je da je ispravljena velika istorijska nepravda današnjim polaganjem posmrtnih ostataka Karađorđevića u kriptu Mauzoleja porodice Karađorđević u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu.

"Ljudski je grešiti, ali i shvatiti da se greši i pokajati se", naglasio je patrijarh, ističući da su to dobro shvatili predstavnici sadašnje vlasti u Srbiji i ispravili nepravdu prethodne vlasti.

To je istorijski čin i poduhvat, dodao je poglavar SPC. On je podsetio da je četvoro članova porodice Karađorđević preživelo okupaciju i da su bili prinuđeni da napuste otadžbinu i žive u izgnanstvu, oskudici, nezasluženom poniženju... 

Princ Aleksandar Drugi Karađorđević izjavio je na Oplencu da je ovo veliki, tužan, ali i svečan dan i istorijski trenutak za porodicu Karađorđević, ali i za ceo srpski narod i Srbiju.

"Okupili smo se danas da odamo poslednju poštu i ispratimo kralja Petra Drugog, kraljicu Aleksandru, kraljicu Mariju, i kraljevića Andreja, čija je sudbina kroz istoriju bila tesno povezana sa sudbinom celog naroda, ali i sa nastankom moderne srpske države", rekao je princ Aleksandar.

Prema njegovim rečima, njihovi životi su odraz onoga što se u to vreme događalo njihovom narodu i otadžbini. 

Sahrani su prisustvovali i predstavnici kraljevskih porodica iz mnogih zemalja među kojima su članovi kraljevskih porodice Bugarske, Rumunije, Grčke, Lihenštajna, Bahreina, Austrije, Velike Britanije. Zatim i predstavnici diplomatskog kora među kojima su ambasadori SAD i Velike Britanije u Srbiji Majkl Kribi i Majkl Devenport, kao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Posmrtni ostaci Kralja Petra Drugog Karađorđevića, kraljice Aleksandre, kraljice Marije i kraljevića Andreja stigli su juče oko 13.30 u crkvu Svetog Đorđa na Oplencu, mauzoleju dinastije Karađorđević.

Crkva Svetog Đorđa je zadužbina Kralja Petra prvog izgrađena u periodu od 1910. do 1912. godine.

Kralj Petar Drugi bio je sahranjen u crkvi u Libertvilu u Ilinoisu, kraljica Aleksandra na kraljevskom groblju palate Tatoi, kraljica Marija na kraljevskom groblju pored zamka Vindzor, a kraljević Andrej na groblju manastira Nova Gračanica u Ilinoisu.

Zemni ostaci kralja Petra Drugog Karađorđevića preneti su u Srbiju 22. januara, njegove majke Marije 29. aprila, kraljice Aleksandre 9. maja, dok su ostaci kraljevića Andreja preneti 15. maja.

broj komentara 20 pošalji komentar
(ponedeljak, 27. maj 2013, 05:54) - anonymous [neregistrovani]

re. pravo

Milorade, oni sada pocivaju na tlu svoje Otadzbine, domovina je srbima strana rec

(nedelja, 26. maj 2013, 20:20) - Miro Markovic [neregistrovani]

Da nije bilo Djordja Petrovica ne bi bilo ni nas

Svim preminulim clanovima porodice Karadjrodjevic nek Bog podari vecni mir i oprosti njihove grehove. Srski verni i cestiti narod se raduje sto ce tela naseg kralja Petra Drugog, plemenite kraljice Marije, kraljice Aleksandre i kraljevica Andreje da pocivaju na Oplencu u srcu Sumadije i dusi Srbije, okruzeni svojim vernim sprskim narodom. Vecna vam pamjat!

(nedelja, 26. maj 2013, 19:52) - anonymous [neregistrovani]

Svaka čast

"Смирите се, пред црквом смо".Svaka čast,za ovo upozorenje g.Nikolića, jer ljudi se ponekad ponašaju kao....i ovi sa zvižducima su pokazali da nemaju ni malo kulture u sebi. sn

(nedelja, 26. maj 2013, 19:43) - Милорад [neregistrovani]

Право..........

Након дугих и болних година дочекасмо да наш понос краљевска породица почива на тлу своје домовине, нека им је вечна слава и хвала а нама који остадосмо да одређене покуе извучемо из речи ПРЕДСЕДНИКА ДЖАВЕ И ПРЕДСЕДНИКА ВЛАДЕ и јединствени без некадашњих подела недозволимо више сличну ситуацију, слава у хвала Карађорђевићима, а богу хвала што добисмо напокон руководство које види рачуна о националном и битном..........

(nedelja, 26. maj 2013, 17:46) - Miki [neregistrovani]

sramota

Sramota zbog zvizduka, uvek nametanje manjinskog bahatog ponasanja.

(nedelja, 26. maj 2013, 17:12) - anonymous [neregistrovani]

Zao mi je, sto moj tata

Ovo docekao nije, a nadao se citav zivot i govorio
da ce se i ovo ostvariti. (Kraljevska i generala Draze vojska)
Zavrsi se i ovo?
Slava Bogu!!!

(nedelja, 26. maj 2013, 14:54) - Мирослав М. Копривица, Краг. [neregistrovani]

И јесте дан за памћење

Данас је заиста велики дан, задовољан сам, као да сам неки стари дуг вратио, тако и јесте, ово је морало одавно да се уради, као да је моја Србија сада комплетна...

(nedelja, 26. maj 2013, 14:50) - anonymous [neregistrovani]

велики дан

Данас није дан зa критику, него дубоко размишљање. Хвала Богу да сам доживео овај дан.

(nedelja, 26. maj 2013, 14:04) - anonymous [neregistrovani]

Ako?

Ako budemo cekali da prestolonaslednik nauci srpski ondak nikada necemo biti u mogucnosti da uvedemo demokraciju.

(nedelja, 26. maj 2013, 13:51) - anonymous [neregistrovani]

Neka im je vecna

slava i pomen.