Читај ми!

Podsticaj ženskom preduzetništvu

Više od četvrtine malih i srednjih preduzeća u Srbiji vode žene, koje se bave uglavnom uslugama i poljoprivredom. Radi podsticanja ženskog preduzetništva pet godina se organizuje konkurs "Žena za 5" u okviru koga se bira najbolja preduzetnica i dodeljuje pola miliona dinara za nabavku mašina i opreme za preduzeća.

Već petu godinu za redom dodeljuje se godišnja nagrada preduzetnici godine "Žena za 5". Konkurs je namenjen ženama koje su se odlučile da samostalno započnu i obavljaju neku delatnost. Nagrada od pola miliona dinara dodeljuje se isključivo za nabavku mašina i opreme za preduzeća.

Prošlogodišnji dobitnik je Svetlana Vučković koja je osnovala agenciju za geronto-domaćice "Nana" i zaposlila 40 žena sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje. Nagradu je upotrebila za kupovinu opreme za obuku i rad zaposlenih.

"Dobili smo i vizuelni identitet tako da su sve domaćice opremljene sa keceljama, torbicama, zaštitnim sredstvima i rukavicama", objašnjava Svetlana Vučković.

Ministarstvo finansija i privrede obezbedilo je ove godine 20 miliona dinara za raznovrsne programe finansijske i nefinansijske podrške malim i srednjim preduzećima i još 40 miliona dinara za kredite preko Fonda za razvoj.

Da bi svi zainteresovani na jednom mestu mogli da nađu podatke o dostupnim kreditima i programima, napravljen je i internet portal.

"Na tom servisu Nacionalna agencija za regionalni razvoj unosi i ažurira sve programe, daje sva uputstva, ima onlajn komunikaciju, odnosno pitanja i odgovore", kaže pomoćnica ministra finansija Nina Samardžić.

Prosečan iznos za start-ap kredite je od dve do deset hiljada evra, ali banke se sve manje odlučuju za plasiranje takvih kredita, jer ih smatraju rizičnim.

Bankar Vladimir Vuković kaže da nezaposleni ljudi kreću u start-ap biznise, kreću od ni od čega da stvore nešto u područjima kao što su Južna i Istočna Srbija gde je nezaposlenost čak 40-50 odsto.

"S druge strane daje nam zadovoljstvo da prepoznamo da su neki od tih projekata posle par godina uspeli", kaže Vuković.

U novoj strategiji za mala i srednja preduzeća, Ministarstvo finansija će predstaviti plan za sistemsko rešavanje njihovih problema.

Strategija se radi za period do 2020. godine i usklađuje se sa IPA programima pretpristupnih fondova Evropske unije, a nadležni kažu da će biti gotova do kraja godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво