Читај ми!

Dan borbe protiv homofobije i transfobije

U sedištu Zaštitnika građana razvijen simbol LGBTIK populacije povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije. Savet Evrope pozvao države članice da se bore protiv diskriminacije prema seksualnoj orijentaciji i seksualnom identitetu ljudi.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije u sedištu zaštitnika građana razvijen je simbol LGBTIK populacije. Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland pozvao je države članice te organizacija da se bore protiv diskriminacije prema seksualnoj orijentaciji i seksualnom identitetu ljudi.

U sedištu zaštitnika građana razvijen simbol LGBTIK (lezbejke, gejevi, biseksualne, transrodne, interseksualne i kvir osobe) populacije - zastava duginih boja, čime je simbolično iskazana podrška tim osobama.

Kako je navedeno u saopštenju ombudsmana, zastave su razvijene u prisustvu predstavnika organizacija Labris i Gejtena.

Zaštitnik građana Saša Janković juče je poručio da su seksualna orijentacija i rodni identitet lična stvar, ali da se zaštita prava na različitost tiče svih.

Kako je navedeno u saopštenju Zaštitnika građana, zaposleni u organima javne vlasti - obrazovanju, policiji, zdravstvu, socijalnoj zaštiti i svuda gde se odlučuje o pravima građana, posebno imaju obavezu da razumeju probleme i štite prava građana koji su na udaru homofobije i netolerancije uopšte.

Ombudsman je pozdravio iskorak koji je načinjen u Beogradu obezbeđivanjem višefunkcionalnog prostora za okupljanje, druženje, ali i smeštaj LGBT osoba, kada zbog nerazumevanja ostanu bez podrške porodice, što nije redak slučaj.

I generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland je pozvao države članice da se bore protiv diskriminacije prema seksualnoj orijentaciji i seksualnom identitetu ljudi.

"Zločin iz mržnje motivisan nečijom seksualnom orijentacijom ili seksualnim identitetom direktno krši osnovna ljudska prava. Neke zemlje članice još nisu usvojile potrebne zakone koji bi direktno ili indirektno zabranili diskriminaciju prema seksualnoj orijentaciji ili seksualnom identitetu osoba", rekao je Jagland.

Komitet ministara Saveta Evrope je 2010. godine usvojio specifičnu preporuku za države članice, osiguravajući širok okvir za prepoznavanje poboljšanja koja je neophodno provesti, a nedavno je sproveo monitoring u vezi sa sprovođenjem preporuke u državama članicama, dodaje se u saopštenju Saveta Evrope.

Petrušić: Predrasude i negativni stavovi o LGBT populaciji

Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije ove godine obeležava se u "nešto boljoj" atmosferi nego prethodnih godina, ocenila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić, i dodala da su, međutim, i dalje rasprostranjene predrasude i izrazito negativni stavovi o LGBT populaciji.

"Moramo, međutim, znati da uprkos izvesnim pozitivnim promenama u stavovima građana i građanki Srbije prema LGBT populaciji, i dalje 80 odsto njih ne želi gejeve i lezbejke u svojoj porodici, dok ih skoro trećina neće za komšije", navela je Nevena Petrušić u saopštenju.

Istakla je da deca i mladi imaju predrasude i izrazito negativne stavove prema seksualnim manjinama, što ne bi trebalo da čudi jer u školskim klupama dobijaju pogrešne interpretacije i informacije o istopolnoj orijentaciji i rodnom identitetu i nedovoljno su osposobljeni da razumeju i poštuju raznovrsnost seksualnih i rodnih identiteta.

"Za smanjenje homofobije, koja u patrijarhalnom sistemu vrednosti ima snažan oslonac, potrebno je još snažnije afirmisati ideju ljudskih prava, rodne ravnopravnosti i tolerancije i promovisati pravo svakoga da bude ono što jeste, nesputan strahom da će biti izopšten iz zajednice", navela je poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Dodala je da u tome ključnu ulogu imaju obrazovne ustanove i mediji, ali i državni organi i nezavisna tela, čija je zakonska dužnost da unapređuju ravnopravnost i grade antidiskriminacionu praksu.

"Od izuzetne važnosti su poslednje izmene Krivičnog zakonika kojim je uvedeno krivično delo zločina iz mržnje, zatim odluka Ustavnog suda kojom je utvrđeno da je zabrana Parade ponosa 2011. godine bila neustavna i najava usvajanja Nacionalne strategiji za borbu protiv diskriminacije, koju je inicirao Poverenik za zaštitu ravnopravnosti", navela je Nevena Petrušić.

Poverenica je dodala da su to sve jasne poruke javnosti da je svaka diskriminacija, uključujući i diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta, nešto što se neće tolerisati.

"Institucija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i dalje će pružati punu podršku LGBT zajednici i zajedno sa organima javne vlasti i organizacijama civilnog društva, istrajno raditi na suzbijanju diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije, kao i na osnovu bilo kog drugog ličnog svojstva", navela je Nevena Petrušić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво