Читај ми!

Carić: Ratne dnevnice isplaćene

Predstavnici Srbije osporili pravo na predstavku ratnim vojnim rezervistima, podnetu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, sa argumentom da su ratne dnevnice potražiocima isplaćene.

Pomoćnik ministra pravde i državne uprave Slavoljub Carić, kao predstavnik Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, osporio je pravo na predstavku ratnih vojnih rezervista pred Velikim većem tog suda, sa argumentom da su ratne dnevnice potražiocima isplaćene, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Carić je u javnoj raspravi pred Velikim većem rekao da su dnevnice plaćene, ali da podnosici predstavke - vojni rezervisti nisu to prijavili sudu i time su zloupotrebili pravo na predstavku, što su i sami priznali tokom današnje rasprave, piše u saopštenju Ministarstva.

"Podnosioci predstavki priznali su danas, s jedne strane da su dnevnice isplaćivane, dok su sa druge strane, bez ikakvih dokaza, tvrdili da su njihovi potpisi falsifikovani, što smo mi, kao predstavnici Srbije, osporili", izjavio je Carić posle rasprave u Strazbudu.

Carić je naveo da je prvostepena presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju „Vučković i 29 drugih protiv Srbije", bila samo delimično usvojena, a zatim poništena u februaru ove godine, na osnovu žalbe Srbije.

Takođe, jedan od argumenata predstavnika države Srbije pred Velikim većem bio je da ratni rezervisti nisu iscrpeli sva pravna sredstva u Srbiji, odnosno mogli su da podnesu tužbu za diskriminaciju, na koju se pozivaju zbog neujednačene isplate ratnih dnevnica.

Prema rečima Carića, u toku je i izrada predloga zakona koji će sva pitanja o ratnim dnevnicama i učešća u ratovima ragulisati jednoobrazno.

Novim zakonskim rešenjima, na kojima radi radna grupa Ministarstva rada i socijalne politike, trebalo bi da budu priznata prava i onim učesnicima u ratu koji nemaju status ratnih invalida, zaključio je Carić.

Presuda Velikog veća biće doneta u roku od tri do četiri meseca i javno objavljena.

Dosadašnja praksa ukazuje da ona može biti istovetna kao prvostepena, ali i da Veliko veće može da modifikuje prvostepenu presudu u nekim segmentima, kao i da može doneti sasvim suprotnu odluku i utvrditi da nema odgovornosti Republike Srbije za kršenje ljudskih prava, dodaje se u saopštenju.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво