Читај ми!

(Ne)zaštićeni uzbunjivači

Praksa pokazuje da oni koji ukazuju na korupciju uglavnom ne prolaze dobro. Na kriminal i korupciju u niškom zatvoru nadležnima je proteklih godina pokušalo da ukaže desetak zaposlenih. Neki od njih su premešteni na druga radna mesta, a neki su dobili otkaz.

Srbija bi na leto mogla da dobije Zakon o zaštiti uzbunjivača, jer je elektronska javna rasprava o modelu tog zakona završena i on će uskoro biti poslat Ministarstvu pravde i državne uprave. Za eventualnu odmazdu prema uzbunjivačima predviđene su zatvorske kazne, jer je praksa pokazala da onaj ko ukaže na kriminal i korupciju, uglavnom ne prolazi dobro. To je potvrdio i nedavni slučaj službenice niškog zatvora, Valentine Krstić, koja je, ukazujući na korupciju, suspendovana, pa odlukom ministra pravde ponovo vraćena na posao.

Na kriminal i korupciju iza glavne zatvorske kapije u Nišu nadležnima je proteklih godina pokušalo da ukaže desetak zaposlenih. Sa različitih pozicija prijavljivali su krađu nafte, lažiranje dokumenata, sumnjivo plaćanje rada osuđenika, ali i namerno nanetu štetu na tek proizvedenim električnim urađajima.

Neki su posle toga premešteni na druga radna mesta, a većina, poput Radeta Radovića, koji je od plate izdržavao petočlanu porodicu, dobila je otkaz.

"Kada bi se ponovo nešto tako protivzakonito desilo isto bih postupio", kaže Rade Radović, nekadašnji radnik Kazneno-popravnog zatvora u Nišu.

Zbog toga što je otkrio malverzacije na zatvorskoj ekonomiji, Bojanu Stefanoviću, kako tvrdi, ni posle četiri godine rada u zatvoru nije produžen ugovor na određeno vreme.

"Najveća nepravda je to što mi je dat otkaz jer je rečeno da nema potrebe za tim radnim mestom, a onda je posle toga doveden drugi čovek", kaže Stefanović.

"To nije dobro jer se šalje loša poruka građanima da biraju između dve loše situacije ili da ćute i trpe zato što su svedoci zloupotrebe ili će sebe da dovedu u tešku poziciju da u narednom periodu podnose sve pritiske", naglašava Lidija Vučković, predsednica Centra za ljudska prava Niš.

Osim Valentine Krstić, niko od radnika niškog zatvora nije dobio status uzbunjivača.

Žalbena komisija Vlade Srbije prošle nedelje poništila je odluku bivše ministarke pravde kojom je smenjen i prevremeno penzionisan nekadašnji upravnik niškog zatvora Živorad Branković, koji je takođe ukazivao na korupciju.

"Kada je javni interes ugrožen, a neko to prijavi savesno u dobroj veri, smatrajući da time sprečava zlo, onda ovo društvo i država moraju i dužni su da mu pruže zaštitu i da tu zaštitu pojačamo", kaže zaštitnik građana Saša Janković.

Nezvanično saznajemo da su u niškom zatvoru boravili saradnici zaštitnika građana, kako bi utvrdili razloge zbog kojih su neki službenici dobili otkaz.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво