Читај ми!

Apoteke traže tumačenje Zakona o javnim nabavkama

Snabdevanje lekovima neće moći da se normalizuje ako nam se hitno ne dostave tumačenja u vezi sa primenom novog Zakona o javnim nabavkama, upozorile Apoteka Beograd i Radna grupa državnih apoteka Srbije.

Apoteka "Beograd" i Radna grupa državnih apoteka Srbije upozorile su da snabdevanje lekovima neće moći da se normalizuje ako im Uprava za javne nabavke hitno ne dostavi tumačenja vezana za primenu novog Zakona o javnim nabavkama.

"Molimo Upravu za javne nabavke da što pre definiše podzakonska akta koja prate primenu Zakona o javnim nabavkama, koji je stupio na snagu 1. aprila, jer bez toga ne možemo da naručujemo nove lekove", rekla je Tanjugu direktorka Apoteke "Beograd" Dragana Simić.

Ističući da je ova ustanova na vreme obezbedila zalihe, Simićeva je rekla da se već osećaju posledice zastoja sa novim narudžbinama, nakon donošenja Zakona o javnim nabavkama.

"Ne treba očekivati velike nestašice, jer smo preduzeli mere da se to spreči, ali počinjemo da se brinemo za snabdevanje pojedinim lekovima", rekla je direktorka Apoteke "Beograd".

Simićeva je podsetila da je Ministarstvo zdravlja uputilo dopis Upravi za javne nabavke i Ministarstvu finansija u kome traži da se državne apoteke, do sprovođenja centralizovane javne nabavke, izuzmu od primene zakona, delimično i zbog nejasnoća koje su nastale u njegovoj primeni i nemogućnosti da se jasno planiraju nabavke.

Rok za donošenje pratećih podzakonskih akata je istekao 6. aprila, a mi još čekamo tumačenja da li će državne apoteke ubuduće morati da raspisuju tendere i da uđu u proceduru javne nabavke koja traje i do dva meseca, ili će biti na spisku naručilaca za koje važi izuzeće od zakona, objasnila je Simićeva.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво