Читај ми!

Novo srce za Anitu

Anita Balaž boluje od teškog oblika srčane slabosti. Jedina nada za nju, najverovatnije je Dečja bolnica u Hjustonu. Za transplataciju srca, Aniti će biti potrebno gotovo milion evra. I vi možete pomoći da Anita dobije novo srce.

Srbija je još jednom na ispitu humanosti. Dvanaestogodišnjoj Aniti Balaž potrebna je transplantacija srca, jer boluje od teškog oblika srčane slabosti, restriktivne kardiomiopatije.

Na Klinici u Beču kažu da ne mogu da joj presade srce, jer ima visok pritisak u plućima. Jedina nada za devojčicu, najverovatnije je Dečja bolnica u Hjustonu, gde donora čeka i osmogodišnja Tijana Ognjanović.

Anita živi sa sestrom, bratom i roditeljima u Erdeviku kod Šida.

"Idem u peti razred, sada u zadnje vreme idem u školu. Inače, retko kad, jer mi nije dobro, vode me roditelji, a u školi mi drugari nose torbu. Pošto stalno menjamo učionice, budem umorna jako", priča Anita.

U njenoj sobi – poster podrške drugara iz razreda, fotografije odeljenja i knjige, ali i aparat za kiseonik koji joj je, nažalost, često neophodan.

"To koristim svako veče kada idem da spavam, kiseonik, jer bez toga ne mogu da zaspim, počnem da se gušim, ne bude mi dobro", kaže Anita.

Teško srčano oboljenje, za koje je jedini lek transplantacija, otkrili su joj pre godinu dana u Dečjoj klinici u Tiršovoj.

Antitina majka, Ksenija Balaž, kaže da su je od trećeg meseca života lečili od astme u drugoj ustanovi.

"Razgovarala sam sa doktorom Radovančevićem iz Hjustona. Rekao mi je da će cena biti oko milion, onako kako je bilo i sa Tijanom. Tako se kreće, ali opet kada naša dokumentacija dođe u Hjuston, kada je razmotre, tada će nam poslati povratnu informaciju koja je cena", objašnjava Ksenija Balaž.

Anita se brzo zamori, smeta joj promena vremena. Kada je dobro, prošeta po dvorištu.

"Povukla se jako u sebe, da li je razlog to što druga deca mogu da trče, skaču, ne znamo. Povučena je, ne razgovara mnogo, ali se ne žali", kaže Ksenija Balaž.

Dok iz Hjustona ne stigne informacija o ceni transplantacije, porodica Balaž ne gubi vreme. U Šidu, Sremskoj Mitrovici, u školi u Erdeviku i Anitinoj staroj školi u Beogradu, već su organizovane humanitarne akcije, ali je prikupljeno tek nekoliko stotina evra.

I vi možete pomoći Aniti Balaž da dobije novo srce uplatom novca na žiro-račune:

Komercijalna banka - Pomoć Aniti Balaž
Dinarski račun: 205-9011005017941-36
Devizni račun: SWIFT: KOBBRSBG
IBAN: RS35205903101933371543

 

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво