Читај ми!

Selaković o konkursima za sudije i tužioce

Za sudijska i tužilačka mesta u novim osnovnim i prekršajnim sudovima moći će da konkurišu i oni stručni saradnici koji nisu diplomci Pravosudne akademije, rekao je ministar Nikola Selaković. Probleme u pravosuđu traba rešavati kroz institucije, a ne personalno, poručio Selaković.

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković najavio je da će, nakon dopune mreže sudova, biti raspisan novi konkurs za izbor sudija u osnovne i prekršajne sudove na koji će moći da se prijave stručni saradnici, bez obzira na to što nisu diplomci Pravosudne akademije.

"Međutim, moja dugoročnija poruka njima je da se prijavljuju na konkurse za Pravosudnu akademiju, a ja im kao ministar, u okviru svojih nadležnosti, obećavam da ću se truditi da im obezbedim što bolje i nepristrasnije kriterijume za prijem", objasnio je Selaković, odgovarajući na novinaraska pitanja nakon sastanka s crnogorskim ministrom pravde Duškom Markovićem.

Selaković je naglasio da će Ministarstvo pravde obezbediti dobre i jasne kriterijume za izbor, kao i strategiju kako da se velikom broju sudijskih i tužilačkih saradnika "otvore vrata da kao sudije osnovnih i prekršajnih sudova uđu u srpsko pravsuđe, a kasnije i da napreduju u svom profesionalnom razvoju".

On je, međutim, podsetio da je od 20 diplomaca Pravosudne akademije (zbog kojih je nedavno raspisan izbor za sudije i tužioce) 18 došlo iz redova iz sudskih i tužilačkih saradnika. Od njih 18 četvoro je imalo iskustvo do 12 godina , a 11 koji su radili više od sedam godina, naveo je Selaković.

"Mnogi od njih 2009. godine nisu prošli izbor, jer je on bio netransparentan i prilično loše sprovođen", naveo je ministar.

"U najskorije vreme videćete i te rang liste koje su izvrgavane tako da sa kraja rang liste primite nekoga ko ima manje bodova od onoga ko je na vrhu rang liste, a onog prvog ne primite", najavio je Selaković.

Selaković je podsetio da u srpskim sudovima i tužilaštvima radi više od 1.729 stručnih saradnika, a među njima ima i onih za koje sudije i tužioci kažu da su bolji od mnogih njihovih kolega.

Neki su u pravosuđu proveli pet, pa i 10 godina i dobro savladili zanat.

Sudijski i tužilački pomoćnici održali su konferenciju za novinare i protestovali zbog diskriminacije prilikom konkursa za izbor i favorizacije diplomaca Pravosudne akademije, a koja je predviđena Zakonom.

Međutim, svi zainteresovani su mogli da konkurišu za prijem u Pravosudnu akademiju, jer je svako ko ima položen pravosudni ispit imao pravo da pristupi polaganju prijemnog ispita za PA.

Probleme rešavati institucionalno

Ministar Selaković je poručio da nema mesta odmazdi i hajki u pravosuđu, jer je ova vlada čvrsto opredeljena za jačanje institucija i institucionalno rešavanje problema.

"Čvrsto opredeljenje i ove vlade i Ministarstva pravde je jačanje krhkih i slabih institucija. Potreban nam je insistucionalni pristup rešavanju problema, a nikako personalni, jer on nikada nije doveo do nečega dobrog", rekao je Selaković novinarima u Ministarstvu.

"Ako neko sada zahteva hitne izmene zakona (o Visokom savetu sudstva i Državnom veću tužilaca) da bismo se rešili nekog pojedinca ili grupe pojedinaca, to nije institucionalno i državotvorno", poručio je Selaković povodom apela strukovnih udruženja sudija i tužilaca za izmene zakona i smenu članova VSS i DVT iz redova tužilaca i sudija.

On je istakao da se još ne rade izmene zakona o VSS i DVT, što ne znači da njih neće biti u nekoj budućnosti.

Selaković je, međutim, potvrdio da tim zakonima nedostaje sistem odgovornosti pojedinca, jer su sada članovi VSS i DVT praktično nedodirljivi.

"Nisu svi jednako postupali u tim telima... Neki su i izdvajali mišljenje... a ja i dalje držim do toga da onaj ko je pravio greške treba da odgovara i prvi sam spreman da odgovaram za svoje postupke na ovoj funkciji, a to zahtevam i od drugih", naglasio je ministar.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи