Читај ми!

Debateri FPN-a osvojili Holandiju

U konkurenciji 52 tima iz cele Evrope, dvoje studenata beogradskog Fakulteta političkih nauka Helena Ivanov i Stefan Siridžanski osvojili prvo mesto na međunarodnom debatnom turniru u Holandiji.

Studenti druge godine Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu Helena Ivanov i Stefan Siridžanski osvojili su prvo mesto na međunarodnom debatnom turniru u Lajdenu u Holandiji, u konkurenciji 52 tima iz cele Evrope.

Njih dvoje se skoro dve godine aktivno bave debatovanjem kao članovi Debatnog kluba FPN-a. Vežbe i radionice pohađaju na Pravnom fakultetu dva puta nedeljno.

Uspeh je utoliko veći što osim dobrog znanja i opšte kulture, veoma dobro znaju engleski jezik - zvanični jezik debate.

Helena Ivanov objašnjava da debatni govori traju sedam minuta i da sve što je važno u vezi sa jednim slučajem mora da se iznese u tom kratkom periodu.

"Svesni ste činjenice da ono za šta je vama potrebno minut da objasnite, jednom debateru iz, na primer Velike Britanije ili Australije, za to je potrebno 15 sekundi, jer je to njegov maternji jezik", kaže Helena Ivanov.

Stefan Siridžanski ističe da debata zahteva da takmičari budu u toku sa trenutnim dešavanjima u svetu, ali i sa različitim filozofijama.

"To je proces koji počinje ujutru kada čitam novine. Posmatram ih na drugačiji način - onako kako meni mogu koristiti u debati", priča Stefan.

Kažu da je debata višestruko korisna, jer smanjuje strah od javnog nastupa i pomaže da neko deluje sigurnije i ubedljivije.

Međutim, i pored znanja, kaže Stefan, sve dok ne možete da prenesete ideje i razmišljanja drugima, to vas sprečava u napredovanju bilo čime da se bavite.

Helena Ivanov kaže da se nada osvajanju evropskog, svetskog ili oba prvenstva, ako ne ove, onda naredne akademske godine.

Kažu da su radoholičari, da često razgovaraju telefonom, redovno vežbaju i spremaju se za "Belgrejd open", međunarodni turnir koji će se održati u maju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара