Читај ми!

Vršnjačko nasilje, znak za uzbunu

Učenik Politehničke škole iz Kragujevca, pretučen bejzbol palicom, životno je ugrožen i lekari se bore za njegov život. Poslednjih meseci u Srbiji nekoliko teških slučajeva vršnjačkog nasilja, a prema podacima Unicefa, četvrtina učenika više puta bila izložena nekom obliku nasilnog ponašanja.

Serija slučajeva vršnjačkog nasilja potresa Srbiju - poslednji slučaj je učenik Politehničke škole u Kragujevcu Stefan J, koji je pretučen bejzbol palicom, i čije je stanje i dalje kritično.

Načelnik intenzivne nege Kliničkog Centra Kragujevac Tomislav Stojiljković kaže da je dečak životno ugrožen i da, uz svu terapiju i procedure koje su uobičajene u takvim slučajevima, ne može da se napravi prognoza njegovog stanja.

Policija je utvrdila šta se dogodilo u kafiću preko puta škole, identifikovala je jednog od napadača i za njim se traga.

Dvojica muškaraca sa kapuljačama prišli su stolu za kojim je sedeo Stefan sa drugaricama. Jedan od njih palicom ga je više puta udario po glavi i telu, a drugi napadač je sprečio devojke da zaštite mladića. Kada su videli da je dečak u besvesnom stanju, napadači su pobegli.

Načelnik policije u Kragujevcu Ivan Đorović kaže da je jedan od izvršilaca, pre dve godine, sekirom napao školskog policajca i pokušao da napadne i jednog učenika u drugoj školi, i da je poznat po nasilničkom ponašanju.

Ovo, međutim, nije usamljen incident vršnjačkog nasilja. Prema podacima Unicefa, 65 odsto učenika je bar jednom, a četvrtina je više puta bila izložena nekom obliku nasilnog ponašanja.

Za samo dva meseca u Srbiji ubijen je sedamnaestogodišnjak kod Bečeja, teško povređen novosadski osnovac, dok su u Kostolcu šest sati tukli učenika i to snimali mobilnim telefonom. Takvi slučajevi postavljaju pitanje bezbednosti dece u školi i van nje.

Pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić kaže da su van škole odgovorne službe lokalne samouprave, a da u toj školi postoji tim za prevenciju nasilja, da škola ima svoje obezbeđenje i da su deca u njoj bezbedna.

"Školski policajac je ukazivao nadležnima u Kragujevcu, u više navrata, sa više dopisa i da se preduzmu mere, da se ne toči piće i da se pojača nadzor", navodi Kostić.

Prevencije se setimo onda kada može samo da se interveniše.

Školski psiholog Lidija Maksić ističe da postoji čitav program radionica za mlađe i starije koje odeljenski starešina sprovodi u odeljenjima, koji daju dobre rezultate i kao rezultat imaju trend smanjivanja nasilja.

"Ako je konflikt viosokog intenziteta, uključuju se roditelji i preduzimaju mere da bi i kod kuće uradili deo posla. Jako je važna, ukoliko se sukob ponavlja, psihiloška procena i praćenje šta se sa detetom dešava u porodici i da li ima i lične probleme", kaže Maksić.

Vršnjak na vršnjaka najčešće udari prvo uvredom, psovkom, a na kraju i fizički. Širi se i digitalno nasilje, odnosno uznemiravanje i pretnje na internetu, a svaki peti osnovac je žrtva takve vrste vršnjačkog maltretiranja.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво