Pedeset godina RTS-a

"Ako medijski javni servis pripada svim građanima onda stepen slobode RTS-a predstavlja stepen slobode srpskog društva", kaže generalni direktor Aleksandar Tijanić.

Tačno pre pola veka, 23. avgusta, Televizija Beograd počela je da emituje svoj program.  Televizija Beograd obratila se svojim gledaocima u 8 i 50, kada se pojavila slika Meštrovićevog Pobednika.

Iz nedovršene zgrade Sajma, prvi Dnevnik krenuo je u 20 sati. Trajao je 15 minuta, a emitovan je iz reportažnih kola.

Na javnim mestima u Beogradu bilo je postavljeno 80 televizora, a još 36 u stanovima rukovodilaca.

Tog prvog dana gledaoci su imali priliku da gledaju ne samo informativni program, već i dokumentarni, zabavni i filmski. Mislilo se i na najmlađe gledaoce.

Doajen srpskog novinarstva Mića Orlović na jučerašnjoj pres konferenciji povodom 50 godina postojanja RTS-a, još jednom je podsetio na prve dane stvaranja novog medija.

Rekao je da tog dana, 23. avgusta 1958. godine, nije imao tremu, ali da je bio veoma uzbuđen kada se prvi put sa ekrana obratio gledaocima.

"To je bio period entuzijazma, kada je nas nekoliko ušlo u nešto novo, ali hrabro sa velikom energijom", rekao je Orlović.

Tijanić: RTS u funkciji istinitosti i tačnosti

"Šta je danas RTS Srbiji. Budući da pripada građanima, da su građani vlasnici Medijskog javnog servisa, jednostavna je formula - koliko je RTS slobodan, toliko je slobodno srpsko društvo", rekao je Tijanić na pres konferenciji dan uoči jubileja.

Direktor RTS-a kaže da šta god neki političari hoće da urade Srbiji, oni to najpre isprobaju na RTS-u.

"RTS mora biti u funkciji istine i tačnosti. Zahvaljujući višegodišnjem političkom konsenzusu, koji je trajao do nedavno, prvi put za pedeset godina RTS se uređuje u RTS, dodao je Tijanić.

On je rekao da je RTS  položio  sve testove za ove četiri godine, test poverenja građana, test najvišeg ranga gledanosti, kao i  i test većinskog plaćanja pretplate usred duboke ekonomske krize.

Prvi čovek RTS-a rekao je da medijski javni servis, do kraja decenije, još treba da položi dva testa. Prvi, test kreativnosti i kvaliteta i drugi test digitalizacije i tehnološke obnove.

Najavio je da će RTS uskoro primiti 100 mladih kreativnih ljudi iz svih oblasti, kao i da će uskoro početi sa radom i najmoderniji studio za emitovanje informativnog i debatnog programa.

Govor Aleksandra Tijanića povodom jubileja RTS-a (PDF dokument)

 

Stefanović: Greške iz prošlosti se ne smeju ponoviti

Glavni i odgovorni urednik Informativnog programa RTS-a Nenad Lj. Stefanović rekao je da taj program sada čvrsto stoji na svojim nogama.

"Ponosni smo što polovina građana Srbije koja ima uključen tv prijemnika gleda RTS. Čitave porodice vratile su se RTS-u. Nema više studenta koji govori nemojte to da gledate, nećemo da gledamo "TV Bastilju"", rekao je Stefanović i dodao da sada "kada svake večeri između 2 i 3 miliona gledalaca čeka Drugi dnevnik RTS-a da bi se orijentisalo, a znamo da mogu da biraju i druge kanale sa nacionalnom frekvencijom, znamo da je odgovornost velika. Radili smo profesionalno i odgovorno sa svešću da ne smemo da dopustimo zloupotrebe najvećeg medija".

U cilju što boljeg informisanja građana RTS je nedavno pustio u rad i novi sajt, koji je za samo mesec dana učetvorostručio broj posetilaca.

Glavni urednik Informativnog programa RTS-a najavio je otvaranje novih dopisništava u zemlji i inostranstvu i nastavak strateškog partnerstva sa Bi-Bi-Sijem.

Šuša, Mirkov i Miljković: Uskoro novi sadržaji na RTS-u i novi dizajn TV

Urednik zabavnog programa Sandra Šuša rekla je da način zabave pokazuje u kakvom društvu živimo.

"Zabavni program bio je značajan segment na početku rada televizije, pa je zapostavljen. Zbog toga želimo da ga obnovimo, ali za to je potrebno vreme", rekla je Šuša i dodala da je u svim oblastima zabavnog programa, a tu spadaju i sport i film i muzika, RTS napredovao.

"Svi bitniji sportski događaji mogu se pratiti na programima RTS-a. Diznijevi crtani filmovi su, posle dosta godina, vraćeni na RTS. Godišnje se izbaci 700-800 naslova kada je reč o filmovima. Obezbeđeni su i koncerti svih žanrova", rekla je Šuša.

Šuša je rekla i da je Evrovizija pokazala prave kapacitete RTS-a i da sve pohvale koje stižu iz Evrope dokazuju da je RTS ponekad i bolji od onoga što sam misli.

Direktor televizije Beograd Nikola Mirkov rekao je da se televizija uvrstila u red najznačajnijih kulturnih ustanova, jer je odolela izazovima vremena i udarima politike.

"Ova televizija je nacionalna, narodna, demokratska i građanska. Uči nas ko smo, popunjava jaz u našoj kulturi i stvara svest o svemu. Dopire do miliona gledalaca, a poruka koju šalje mora biti jasna, razumljiva i delotvorna", rekao je Mirkov.

Najavio je da se pripremaju novi igrani projekti, među kojima je i nova serija, scenariste Gordana Mihića.

Kreativni direktor RTS-a Boris Miljković rekao je da je pred njim veliki zadatak, jer treba televiziji "sašiti novo odelo". RTS ulazi u proces totalne restilizacije. Uslediće promena logoa, špica i scenografija postojećih emisija.

Na našoj Podkast strani možete pogledati specijalnu emisiju povodom pola veka RTS-a: "I juče. I sutra. 50 godina Televizije."