Читај ми!

Krizni papa

Pred papom Franjom su veliki izazovi, ali ne treba očekivati previše, posebno kada je reč o rešavanju krupnih pitanja poput celibata i ulozi žena u crkvenim službama. Njegova pojava je utešna, jer se predstavlja kao skroman čovek blizak narodu, rekli su gosti emisije Oko.

Izbor novog pape iz Latinske Amerike veliko je iznenađenje, kažu gosti emisije Oko, gotovo jednako veliko kao ono koje je priredio prethodni papa Benedikt Šesnaesti kada je najavio da se povlači.

Ovde možete pogledati/preuzeti emisiju Oko

Profesor Bogoslovskog fakulteta Rade Kisić kaže da novi papa nije bio među deset kardinala favorita, kao i da nije bio očekivan izbor zbog svog zdravstvenog stanja.

"Kad neko ima 76 godina, postavlja se pitanje da li izabrati papu koji će se opet povući. Upravo zbog zdravlja nije pominjan kao kadnidat, mada postoji ona poslovica: "Ko u konklavu uđe kao papa, izađe kao kardinal", objašnjava profesor Kisić.

Papa Franja je prvi papa iz reda isusovaca (jezuita). Pripadnost redu ne bi trebalo da je imala veliku ulogu u izboru, kažu gosti Oka. Čak su i isusovci bili iznenađeni vešću.

Pater Vinko Maslać, župnik župe Svetog Petra u Beogradu, kaže da je "njegov red čestitao papi i zahvalio što je prihvatio taj teret".

Verski analitičar Živica Tucić smatra da je to što je papa isusovac utoliko interesantnije jer su članovi tog reda pola milenijuma odbijali da budu deo hijerarhije.

"Nije prvi put isusovac papa, nego su morali da odbijaju. Ne mislim da su sada isusovci u ofanzivi, ali mi je značajna ta kombinacija – franjevačka etika i poniznost, siromaštvo. Ako neko to uspe da spoji zašto da ne", kaže Tucić.

To što na balkonu nije nosio purpurni plašt i stavio zlatni krst, što se vozi autobusom, odaje utisak da je čovek blizak narodu. "To je i bio glavni prigovor crkvi", kaže profesor Kisić i dodaje da on postupcima dokazuje da je običan čovek.

Na pitanje kakvi su problemi pred papom i može li ih rešiti, gosti Oka navode da je katolička crkva u krizi i da će se tek videti da li u svojim godinama papa Franja može da bude pravi motor reforme crkve.

"Bilo je utešno videti kardinale u zajedništvu i klanjanju, i u jednoj radosti, jer poteškoće, muke i nevolje su tu, ali crkvu ne može da izvuče ni Vinko, ni Marko ni Bergoljo, nego Bog", smatra pater Vinko Maslać. 

Ne treba očekivati previše, navodi profesor Kisić. "Prvi poslovi će mu biti organizacija života unutar crkve, kako će kurija funkcionisati, potvrđivanje ljudi koji vode kuriju, tu će imati šta da radi. Ali neće to biti spektakularno, već iza zatvorenih vrata".

Brza rešenja ne treba očekivati ni kada je reč o pitanjima celibata, ulozi žena, siromaštvu.

Kad je reč o ekumenskom angažmanu, papa Franja ima dobre odnose sa jevrejskom zajednicom, kao i sa protestantima.

Sa pravoslavcima, dijalog koji je započeo Benedikt Šesnaesti, trebalo bi da se nastavi uzlaznim tokom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво