Читај ми!

Nebezbedno mleko ide na uništavanje

Više od 250 hiljada litara mleka je od 19. februara zbog nedozvoljenih koncentracija aflatoksina, proglašeno nebezbednim. Mlekare otkupljuju i mleko koje ima nedozvoljene količine aflatoksina, ali ono ne ide u proizvodnju već ga prosleđuju na uništavanje.

Zbog nedozvoljenih koncentracija aflatoksina, 261.000 litara mleka proglašena je nebezbednom u periodu od 19. februara do 6. marta. Istovremeno, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, proizvodnja je blokirana na 405 farmi i porodičnih gazdinstava, sa 6.153 muzna grla.

Detaljan predlog mera za prevazilaženje problema nastalih zbog aflatoksina u mleku, Vlada bi mogla da saopšti naredne nedelje, kada bi ponovo trebalo da se sastanu prerađivači i resorni ministar, kaže za direktor Denjub fud grupe Slobodan Petrović.

Tada ćemo, kaže, saznati i kada će se i kako dozvoljeni nivo aflatoksina vratiti na evropskih 0,05 mikrograma po kilogramu. Dodaje i da je Vladi Srbije važno da se to što pre uradi.

U međuvremenu, mlekare otkupljuju i mleko koje ima nedozvoljene količine aflatoksina, ali ono ne ide u proizvodnju već ga prosleđuju na uništavanje.

Slobodan Stanković iz Imleka Zaječar kaže da je da prema odluci Ministarstva poljoprivrede mlekara Imlek Zaječar objekat u kojem se vrši prijem mleka sa odrđenih farmi, prerada mleka sušenjem, skladištenje i transport dobijenog proizvoda u Inđiju na uništenje.

"Za datu namenu koristi se posebno izdvojeni deo objekta u kojem su tankovi i sušara za pretvaranje mleka u prah", objašnjava Stanković.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво