Читај ми!

Kontrola garderobe čulom mirisa

U Srbiji niko ne ispituje da li u garderobi koja se prodaje ima teških metala i toksičnih boja. Zato je za kupce čulo mirisa često jedini način kontrole, zbog oštrog i neprijatnog mirisa hemikalija u odeći. Ne postoji ni propis o kontroli bezbednosti garderobe, što tržišnoj inspekciji vezuje ruke.

Sve veći izbor garderobe na tržištu u Srbiji ima svoje dobre, ali i loše strane. Što je tržište veće, teže ga je kontrolisati. U tržišnoj inspekciji tvrde da će uskoro biti organizovan novi sistem kontrole, jer je postojeći nedovoljno efikasan.

Svaki komad garderobe koji kupite mora imati deklaraciju. Na njoj obično piše: sastav materijala, njegova svojstva, kako se održava i koliko se skuplja. Ipak, to nije garancija da ste kupili bezbednu gaderobu, tačnije da ona ne sadrži supstance štetne po zdravlje.

U Tržišnoj inspekciji kažu da garderoba koja se prodaje u Srbiji ne nosi uverenje o prisustvu teških metala, ali da i nije propisano kako se garderoba kontroliše.

Slaviša Petković iz Tržišne inspekcije Ministarstva trgovine kaže da tržišna inspekcija nema na osnovu kog pravilnika to da gleda. "U krajnjem slučaju, i da imamo, nemamo gde da detektujemo i nemamo gde da ispitamo. Treba čitav sistem da se sastavi", objašnjava Petković.

Svu garderobu trebalo bi testirati da li sadrži teške metale, toksične boje i kancerogene materije. To što se takve analize ne rade najštetnije je za decu, a ne rade ih ni proizvođači ni distributeri, jer ne moraju.

Iako ne znamo da li je garderoba koju kupujemo bezbedna ili nije, nekada se možemo zaštiti tako što pomirišemo odeću. Oštar i neprijatan miris, karakterističan za takozvane kineske radnje jeste štetan.

"Iskustva iz Evrope pokazuju da je čuveni miris koji se oseća kod kineske robe, u stvari, dimetil fumarat. To je jedinjenje koje koriste proizvođači u Kini da zaštite svoj proizvod u transportu do Evrope. Prisustvo fumarata je zabranjeno u svim proizvodima, pa i u tekstilnim proizvodima, jer on, takođe, ima kancerogeno dejstvo", objašnjava Saša Filipović iz laboratorije "Jugoinspekt".

U takozvanim kineskim tržnim centrima, garderoba se prodaje uglavnom bez deklaracije. Niske cene utiču na to da građani kupuju takvu odeću bez obzira na kvalitet. Kupci kažu da  "kod Kineza" kupuju garderobu, zato što je jeftinija, a da deklaracije ne čitaju.

Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije kaže da se kod nas zbog loše ekonomske situacije kupuju nebezbedni i nekvalitetni proizvodi, na uštrb sopstvenog zdravlja.

"Sve što je Evropa najurila sa svog tržišta zapravo je završilo u nekim drugim zemljama, a prvenstveno u Srbiji", kaže Papović.

U Tržišnoj inspekciji tvrde da je ukidanje Agencije za hemikalije usporilo uvođenje sistema kojim bi se ispitivalo postojanje štetnih materija u garderobi. Oni kažu da će ubuduće biti pronađeno rešenje i da će se bezbednost garderobe analizirati po evropskim standardima.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво