Читај ми!

Prve smene zbog afere "mleko"

Mleko je bezbedno, a afera nameštena, rekao ministar poljoprivrede Goran Knežević posle objavljivanja rezultata analize iz Holandije. Ipak, dve trećine mleka povučenog sa tržišta moraće na uništavanje, dok trećina kukuruza iz Robnih rezervi u kojem ima previše aflatoksina neće na spaljivanje.

Vlada Srbije razrešila je dužnosti direktore Uprave za veterinu i Uprave za zaštitu bilja, Jana Boćanskog i Ivana Soča. Posle objavljivanja rezultata analize iz Holandije, ministar poljoprivrede ponavlja da je mleko bezbedno, a afera nameštena. Najavljuje da ćemo se vrlo brzo vratiti na donedavni pravilnik, koji dopušta desetostruko niže koncentracije aflatoksina u mleku.

Dugo očekivani rezultati holandske laboratorije potvrdili su da dve trećine uzoraka mleka sadrže više aflatoksina nego što je prihvatljivo za Evropu, a dva uzorka i više nego što je u Srbiji trenutno dozvoljeno.

Ministar poljopirvrede Goran Knežević rekao je da se ne može na osnovu jednog dobijenog rezultata koji je na graničnim vrednostima donositi konačna ocena o ispravnosti mleka, uzbunjivati javnost i državi se nanositi ogromna ekonomska šteta. 

"To rade samo politikanti i to je sada čitavoj Srbiji jasno", istakao je Knežević.

Koja mleka nisu po evropskom, a koja ni po srpskom standardu, ne znamo, jer su na nalazu laboratorije označena šifrom.

"Ne postoje određeni proizvođači i određeno mleko koje je neispravno. Postoje samo određene proizvodne serije različitih proizvođača koje ne ispunjavaju propisane standarde, a sa njima se građani ne sreću još od 18. februara kada su sve povučene s rafova", rekao je Knežević.

Ipak, dve trećine mleka povučenog sa tržišta moraće na uništavanje. U njima ima više aflatoksina nego što je bilo dozvoljeno pravilnikom koji je važio u vreme slanja uzoraka.

Sanja Čelebićanin iz Veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede kaže da je zakonom propisano da se mleko može uništiti jedino na način da se pretvori u prah.

"Ovog momenta se u Zaječaru prima samo mleko koje je proglašeno neispravnim za ljudsku upotrebu da bi se pretvorilo u mleko u prahu, sušilo na linijama sušenja i nakon toga na neškodljiv način poništilo u pećima za spaljivanje", objašnjava Čelebićaninova.

I zaječarska i subotička mlekara pripadaju "Denjub fud grupi". Subotičani su, kako saznaje RTS, povukli 10.000 litara mleka i čekaju nalog nadležnih da počnu uništavanje.

"Mi od svih proizvođača prihvatamo sve mleko koje je određeno da se pretvori u prah. To se radi uslužno i preventivno. 'Imlek' je imao jednu povučenu seriju, koja je poslata na superanalizu u Holandiju. Sutra ćemo znati da li ono treba da se uništi. Mleko se posle uništava u Inđiji", navodi se u saopštenju "Denjub fud grupe".

Za razliku od mleka, trećina kukuruza iz Robnih rezervi u kojem ima previše aflatoksina neće na spaljivanje.

Goran Tasić iz Republičkih robnih rezervi kaže da će krajnju reč dati struka, jer postoje različite metode – dodavanje zeolita prilikom mlevenja kukuruza za stočnu hranu i drugih aditiva.

Samo zdrav kukuruz iz rezervi, i to 30.000 tona, deli se stočarima da bi se popravio kvalitet mleka.

Poljoprivrednik Živa Anović priča kako su sedam-osam dana bacali mleko. "Kažu da ne valja, sad valja, za dalje videćemo šta će biti", priča Anović.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Senad Mahmutović kaže da, prema nalazima stručnjaka, računaju da je to najbolji način da se kroz raspodelu zdravog kukuruza i sredstava poput zeolita u kratkom roku stabilizuje situacija i farmeri uključe u prodaju mleka.

Od pojave aflatoksina, cena kukuruza na Produktnoj berzi u Novom Sadu naglo je pala. Donedavno je bila 26-27 dinara za kilogram, a sada je 20 dinara.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара