Читај ми!

Mleko bezbedno po zdravlje

Analiza mleka u laboratoriji u Holandiji pokazala da je u dve trećina uzoraka nivo aflatoksina veći od vrednosti dozvoljenih u EU, ali ne prelaze granicu dozvoljenu u Srbiji, saopštava Ministarstvo poljoprivrede. Trećina uzoraka po evropskim standardima.

Trećina uzoraka mleka koji su poslati na analizu u Holandiju ne sadrži aflatoksin u vrednosti većoj od propisane u Evropskoj uniji, a ostali uzorci ne prelaze vrednosti dozvoljene u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Ministarstvo je saopštilo da je primilo izveštaj iz laboratorije "RIKILT Vageningen" u Holandiji o prisustvu aflatoksina M1 u 48 uzoraka mleka koje je, po nalogu inspekcije, povučeno sa rafova prodavnica u Srbiji 19. februara 2013. godine.

"Jedina referentna laboratorija Evropske unije u svom izveštaju navodi da 31,25 odsto uzoraka tog mleka (15 od 48) ne sadrži aflatoskin M1 u vrednosti većoj od dozvoljene u EU, a da nijedan uzorak mleka ne sadrži aflatoksin M1 u vrednosti većoj od dozvoljene u Srbiji", navodi se u saopštenju.

Proizvodne serije mleka za koje je ovom analizom utvrđeno da odgovaraju standardima EU biće vraćene u prodaju, dok će ostale biti uništene u skladu sa zakonom. 

U izveštaju holandske laboratorije navodi se da je zaključak o dozvoljenom nivou aflatoksina u mleku izveden uzimajući u obzir i relativnu očekivanu nepreciznost merenja od 29 odsto.

Direktor Robnih rezervi Goran Tasić potvrdio je za RTS da je oko 50.000 tona, ili skoro trećina kukuruza iz državnih rezervi, zaraženo aflatoksinom i te količine su privremeno zapečaćene.

Zaražen kukuruz biće "izlečen" tretiranjem odgovarajućim sredstvima i neće biti korišćen za interventnu pomoć proizvođačima mleka, najavio je Tasić.

Ovde možete pogledati izveštaj holandske laboratorije

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво