Читај ми!

Olakšano lečenje hemofilije

Zahvaljujući specijalizovanom kabinetu za hemofiliju u Kliničkom centru Srbije, obolele će na jednom mestu pregledati više specijalista. Život pacijentima sa hemofilijom uskoro će olakšati i primena nove hirurške metode pri ugradnji zglobova. Ukoliko se u lečenju te bolesti ne primeni potpuna terapija, u detinjstvu može doći i do invaliditeta.

Pacijenti oboleli od hemofilije odnedavno više ne gube vreme odlazeći u nekoliko zdravstvenih ustanova. Na Klinici za hematologiju Kliničkog centra Srbije, u specijalizovanom kabinetu za hemofiliju, obolele pregleda više specijalista. Od pet hiljada novorođenih dečaka, jedan nasledi hemofiliju.

Hemofilija je retka bolest koju muška deca nasleđuju od majke. Kako u njihovoj krvi nema dovoljno određenog faktora za zgrušavanje, dolazi do spontanog krvarenja.

Bolest se najčešće ispoljava na zglobovima i u mišićima, ali i na drugim organima. Lečenje nije jednostavno i, ako se ne primeni potpuna terapija, dolazi do mnogih problema, pa čak i invaliditeta u detinjstvu.

Hematolog KCS Predrag Miljić kaže da su otvarenjem kabineta za hemofiliju želeli da omoguće brži pristup bolesnicima do lekara i primene leka.

"Takođe, želeli smo da unapredimo racionalnost korišćenja lekova ažuriranjem i vođenjem evidencije o svakom njegovom krvarenju", kaže Miljić.

Dvadesetpetogodišnjem Marku Laliću iz Beograda, život s tom bolešću odnedavno je jednostavniji.

"Od skora mogu da uzimam lek da nosim kući, da imam primenu leka što mi olakšava svakodnevni bolji život i funkcionisanje", kaže Lalić.

Hemofilija zahteva multidisciplinarni pristup - leče je hematolozi, ortopedi, infektolozi, fizijatri.

Fizijatar i reumatolog KCS Nevena Krstić ističe da se, kod pacijenata sa akutnim krvarenjem, koji su primili faktor neophodan za lečenje, istovremeno sprovodi neophodna fizikalna terapija.

"Pacijenti sa invaliditetom imaju kontinuiranu fizikalnu terapiju", kaže Krstićeva.

Ortoped KCS Goran Tulić navodi da pacijenti sa hemofilijom najčešće imaju problem sa propadanjem zglobova lakta, kolena i skočnog zgloba.

Ugrađuju im se i veštački zglobovi. Uskoro se planira primena nove hirurške metode pri ugradnji zglobova, kako bi se pacijentima sa hemofilijom što više olakšao život.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво