Читај ми!

Saradnja za bolju bezbednost hrane

Situacija sa aflatoksinom u regionu pod kontrolom, poručuju predstavnici ministarstava poljoprivrede regiona sa skupa u Beogradu. Zemlje okruženja će sarađivati na unapređenju sistema bezbednosti hrane, dogovoreno na sastanku. Mere će biti preduzete zbog "nečinjenja" u aferi sa mlekom, kaže ministar Knežević.

Predstavnici ministarstava poljoprivrede Srbije, Hrvatske, Makedonije, Rupublike Srpske i Federacije BiH poručuju da je situacija sa aflatoksinom u regionu pod kontrolom i da će zemlje okruženja u narednom periodu sarađivati i zajednički raditi na unapređenju sistema bezbednosti hrane.

Na sastanku u Beogradu, istakli su da se sa problemom povećane količine aflatoksina ne suočava samo region, već je to problem i širom Evrope. Naglašavaju da je mleko koje se proizvodi na ovom području, jedno od najkvalitetnijih u Evropi.

Ministar poljoprivrede Srbije Goran Knežević kaže da je na sastanku dogovoreno da se pojača kontrola stočne hrane i sirovog mleka, poštri nivo higijenskih uslova u skladištima, unapredi međusobna komunikacija stručnih službi i da sastanci ovog tipa postanu uobičajena praksa.

Knežević najavljuje da će sledeći sastanak ministarstava poljoprivrede iz regiona biti organizovan za mesec dana u Sarajevu.

Napominje da je Hrvatska ponudila usluge svoje Nacionalne referentne laboratorije za kontrolu mleka i susednim zemljama, kako bi im pomogla u kontroli kvaliteta mleka.

Ministri regiona kažu da se ne plaše mleka iz Srbije i da za sada nisu imali probleme sa kvalitetom uvezene robe.

Makedonski ministar poljoprivrede Ljupčo Dimovski navodi da je u Makedoniji 20 odsto ukupnog uvoza iz Srbije. "Zadovoljni smo kvalitetom osim za dve, tri serije, koje su i iz drugih zemalja, ne samo iz Srbije", kaže Dimovski.

Hrvatski ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kaže da je mleko iz Hrvatske i regiona izuzetno visokog kvaliteta i da ne treba stvarati dodatnu paniku.

U međuvremenu, pokrajinska Vlada objavila je rezultate analiza mleka iz vojvođanskih radnji u nemačkim laboratorijama.

"Rezultati analize pokazuju da vrednost aflatoksina u svim uzorcima prelazi maksimum dozvoljen y Evropskoj uniji od 0,05 mikrograma po kilogramu, dok četiri uzorka sadrže koncentraciju koja prelazi i sadašnju granicu propisanu u Srbiji od 0,5 mikrograma po kilogramu", navodi pokrajinska Vlada.

Odgovornost zbog "nečinjenja"

Govoreći o odgovornosti u vezi sa mlekom, ministar Knežević ističe da niko u tom ministarstvu nije učinio ništa protivzakonito, ali da će određene mere biti preduzete zbog, kako je kazao, nečinjenja.

Knežević je naveo da će određene mere biti preduzete zato što je "neke stvari" trebalo preventivno da budu urađene ranije.

Tako je ministar odgovorio na novinarsko pitanje da li će biti smenjeni direktori, čiju je smenu najavio prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Knežević je rekao da će rezultati superanalize uzoraka mleka u Holandiji stići sutra i dodao da će, ako se pokaže da je u nekim uzorcima koncentracija aflatoksina veća od 0,05 mikrograma po kilogramu, to mleko biti uništeno.

"Na superanalize je poslato 48 uzoraka mleka koji su bili povučeni iz prodaje u Srbiji", rekao je Knežević.

Naglasio je da su zatražene dodatne analize tih uzoraka, jer su analize u akreditovanim laboratorijama u Srbiji pokazale da je nivo aflatoksina bio na granici dozvoljenog od 0,05 mikrograma po kilogramu.

Govoreći o izvozu kukuruza ministar je ponovio da merkantilni kukuruz iz Srbije, u proteklih godinu dana, nije izvožen u Nemačku.

Komentarišući navode da je iz Donje Saksonije stigla ponovo tvrdnja o kukuruzu sa aflatoksinom uvezenom iz Srbije, Knežević je naglasio da od 1. januara 2012. godine do 1. marta ove godine, nije bilo nikakvog izvoza merkantilnog kukuruza u Nemačku.

Problem sa aflatoksinom nemaju samo Srbija i zemlje regiona, nego i Nemačka, Mađarska i Holandija, rekao je Knežević.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво