Читај ми!

Sve mere preduzete, mleko bezbedno

Mleko koje nije povučeno sa rafova prodavnica je bezbedno i može da se konzumira, rekla ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović za RTS. Potenciram da se uopšte ne može govoriti o toksičnosti ako neko popije dve, tri, pet čaša mleka za nekoliko dana, objašnjava ministarka zdravlja.

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović rekla je da je mleko koje nije povučeno sa rafova bezbedno i da građani mogu da ga kupuju i konzumiraju.

"Preduzete su sve mere da sva mleka u kojoj je nivo aflatoksina na granici povuku i da se na rafovima nađe samo ono koje možemo piti", rekla je Slavica Đukić Dejanović gostujući u Jutarnjem programu RTS-a i dodala da nema razloga ni za kakvu paniku.

Uz napomenu da će rezultati analize mleka koja se radi u Holandiji stići za koji dan, ministarkka zdravlja navela je da nema podataka da je mleko koje je povučeno sa tržišta i toksično.

"Mi smo došli do toga da su neka mleka bila na granici ili nešto iznad granice dozvoljenog nivoa aflatoksina. Do pre dve godine, imali smo granicu 0,5, a sada imamo 0,05. Znači, ne možemo govoriti o toksičnosti", rekla je Slavica Đukić Dejanović.

Ministarka zdravlja objasnila je da ono može biti opasno samo ukoliko se u dugom periodu koriste toksične doze.

"Nismo našli toksičnu dozu. Ako neko godinama pije mleko koje ima višak toksina, a kod nas već 25 godina nikada nije bilo aflatoksoze. Potenciram da se uopšte ne može govoriti o toksičnosti ako neko popije dve, tri, pet čaša mleka za nekoliko dana. Ako bi neko pio godinu dana toksično mleko, onda bi se moglo govoriti o rizicima", rekla je ministarka.

Upitana za analizu proizvoda životinjskog porekla i proizvoda od mleka, ministarka zdravlja je rekla da nema podataka da ima bilo kakvih toksina u namernicima životinjskog porekla i proizvodima od mleka.

Imunizacija građana opala

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović rekla je da ima razloga za brigu kada je reč o epidemiji gripa u Srbiji, budući da je opala imunizacija građana.

"Ima razloga za brigu zbog toga što je imunizacija opala u Srbiji. Vakcina se ne koristi u obimu kolike su zaista potrebe građana. Svi slučajevi koji su se završili smrću bili su kod hroničnih bolesnika koji nisu bili vakcinisani", izjavila je Slavica Đukić Dejanović za RTS.

Ona je napomenula da to pokazuje koliko je vakcina važna.

"Svest da je bolje sprečiti nego lečiti pada nam na pamet tek kada se razbolimo. Meni je žao što je opao broj vakcinisanih građana i pozivam građane da se vratimo staroj dobroj vakcini bez obzira na afere", rekla je ministarka zdravlja.

Dodala je da bi ovaj svet jezivo izgledao da nema imunizacije i vakcina.

"Neželjenih slučajeva uvek ima, ali ćemo zato biti zaštićeni ako imunizacija bude na većem nivou", istakla je Slavica Đukić Dejanović.

Upitana za stanje na Institutu za javno zdravlje "Batut", ministarka je rekla da su institucije za javno zdravlje u poslednje vreme marginalizovane i da se one bave obezbeđivanjem sredstava za sopstvene plate umesto da rade na promociji zdravlja.

Prema njenim rečima, Ministarstvo zdravlja apelovalo je da se sagledaju finansijski potencijali i da bar Institut za javno zdravlje "Batut" bude obezbeđen tako da radi svoj posao.

Ministarka zdravlja najavila je da će do kraja godine biti u primeni dogovor sa Republikom Srpskom da se građani Srbije i Republike Srpske leče u najbližim ustanovama ma sa koje strane Drine bili.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво