Читај ми!

Superanaliza mleka u Holandiji

Sredinom sledeće nedelje stići će rezultati uzoraka mleka koji su poslati na superanalizu u Holandiju, rekao je za RTS državni sekretar Dejan Krnjajić. U decembru su urađene 103, a u januaru 40 analiza uzoraka mleka i u svim uzorcima prisustvo aflatoksina je bilo u dozvoljenim granicima, istakao je Krnjajić.

Posle jučerašnje izjave ministra poljoprivrede Gorana Kneževića da je mleko bezbedno za upotrebu, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Dejan Krnjajić rekao je da će sredinom sledeće nedelje stići rezultati superanalize mleka iz Holandije.

Povodom aktuelne situacije na tržištu mleka održana je sednica skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu na kojoj je zatraženo od Ministarstva poljoprivrede da saopšti koja su mleka povučena iz prodaje.

Dejan Krnjajić je istakao da su na osnovu dobijenih rezultata ispitivanja koja su urađena u našoj zemlji sporni uzorci mleka poslati u Vageningen.

"To je referentna laboratorija EU i očekujem da ćemo sredinom sledeće nedelje imati rezultate", ističe Krnjajić.

Kako je istakao v.d. direktora Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Ivan Sočo po dobijanju rezultata od referentne laboratorije u Holandiji biće uništeno sve što je škodljivo.

"Povućićemo sve količine mleka u kojem je pronađena veća koncentracija aflatoksina i sačekaćemo rezultate superanalize evropski referente laboratorije, sve što je zaista škodljivo biće uništeno", naglasio je Sočo.

Radna grupa, koju je ministartvo juče formiralo, dala je jasne smernice proizvođačima mleka.

"Pojačana samokontrola, ulazne sirovine i eliminisanje svog mleka gde se postavi sumnja na prisustvo aflatoskina. Ono što je preporuka Radne grupe jeste da se poveća broj uzoraka ove godine i sa druge strane da se uvede monitoring znači prisustva mikrotoksina u hrani za životinje", naveo je Krnjajić.

Aflatoksin M1 nastaje razvojem plesni, najčešće, na žitaricama i voću. Pojavljuje se u zemljama sa vlažnom klimom i posle velikih suša.

Stručnjaci pretpostavljaju da se u Srbiji pojavio prošle sušne 2012. godine i da je dospeo do mleka preko stočne hrane.

Dozvoljene količine aflatoksina u Srbiji su 0, 050 mikrograma po kilogramu, kao što je i u Evropskoj uniji. Male količine su, kažu upućeni, bezopasne. Velike međutim mogu izazvati kancerogena oboljenja i oštećenja jetre.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво