Читај ми!

Knežević: Mleko je bezbedno

Mleko u Srbiji bezbedno je za upotrebu i zdravlje građana nije ugroženo, rekao ministar poljoprivrede Goran Knežević.

Ministar poljoprivrede Goran Knežević rekao je da je mleko u Srbiji bezbedno za upotrebu i da su određene količine mleka povučene.

Knežević je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da zdravlje građana nije ugroženo, a da povučene količine mleka nisu neispravne.

Ministar poljoprivrede potvrdio je da postoji sumnja na povećano prisustvo aflatoksina u pojedinim uzorcima mleka i da su određene količine mleka i uzoraka poslati na analizu u Holandiju.

Knežević je naveo da povučeno mleko nije neispravno, već uklonjeno iz preventinih razloga dok ne stignu konačni rezultati laboratorijskih analiza.

Ministar nije želeo da kaže imena proizvođača čije je mleko povučeno, ali je pred novinarima popio malo mleka iz čaše.

"Količina aflatoksina u mleku je na nivou onih vrednosti koje su godinama smatrane normalnim", dodao je Knežević i napomenuo da je situacija pod kontrolom i da nema razloga za paniku i senzaciju.

Prema njegovim rečima, mlekarima je naloženo da sprovedu kontrolu sirovih mleka i gotovih proizvoda, a obavlja se vanredna kontrola stočne hrane.

Mleko u Srbiji se redovno kontroliše 

Ministar je rekao da se mleko u Srbiji redovno kontroliše, da je u 2012. godini ispitano 608 uzoraka mleka i da ni u jednom uzorku nije nađeno prisustvo aflatoksina.

"U januaru je uzeto 40 uzoraka i ni u jednom nije bilo prisustva aflatoksina. Tek nakon događaja u okruženju preuzeli smo vanredne mere", rekao je Knežević.

Upitan zašto u Srbiji mleko nije odmah povučeno, kao što je to urađeno u zemljama okruženja, Knežević je rekao da su se čekali pravi rezultati.

Govoreći o informacijama koje je izneo pokrajinski sekretar Goran Ješić, Knežević je istakao da je Ministarstvo poljoprivrede ozbiljna insitucija koja se ne bavi "Tviter politikom".

"Slučajno sam dobio papir gde se kaže da je uzorkovanje obavio inspektor Goran Ješić. Možda inspektor Ješić nije dobro oprao ruke, pa je zato došlo do takvih rezultata", rekao je Knežević.

Upitan da li će podneti ostavku, ministar je rekao da "politikanti" nisu nadležni da traže ostavku od njega.

"Mislim da svoj posao obavljam odgovorno, nije na pritiscima politikanata da traže od mene ostavku. Moji pretpostavljeni, Vlada Srbije, tražiće, ako ocene da snosim odgovornost, od mene da podnesem ostavku", rekao je Knežević.

Ministarstvo je ranije saopštilo da su dodatna ispitivanja potvrdila mogućnost prisustva aflatoksina u mleku iznad dozvoljenih gradnica i da će sporni uzorci biti poslati na superanalizu u Holandiju.

Veterinarskoj inspekciji naloženo je da povuče mleko čiji uzorci pokazuju prisustvo tih kancerogenih materija.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи