Читај ми!

Šta sve krije Titova zaostavština?

Naslednici Josipa Broza Tita i 33 godine posle Titove smrti čekaju kraj ostavinske rasprave. Titovu imovinu popisala je državno partijska komisija, a upućeni kažu da su tada napravljena četiri spiska. U tri je država odredila ko će šta da nasledi, a za četvrti se nije znalo do pre dve godine.

Ni 33 godine posle smrti Josipa Broza ostavinska rasprava nije okončana iako među naslednicima nema spora. Nadležni kažu da je osnovni problem utvrditi sastav zaostavštine. Otvaranjem trezora u Narodnoj banci Srbije, u kojem se nalazi deo imovine, biće jasnije šta je pripadalo Titu, a šta drugim osobama.

Imovinu Josipa Broza, posle njegove smrti popisala je državno partijska komisija. Upućeni kažu da su tada napravljena četiri spiska. U tri je država odredila ko će šta da nasledi, a za četvrti se nije znalo do pre dve godine.

Advokat Toma Fila kaže da je stalno tražio da vidi taj spisak. "Oni su to proglasili, doneli zakon kojim je sve što je popisano tim četvrtim spiskom proglašeno državnom imovinom koja je data Titu na korišćenje. Retroaktivno su uzeli tuđu imovinu", kaže Fila.

Parnicom koja je pokrenta 1996. Jovanka i sinovi Josipa Broza, Miša i Žarko, dokazuju da su stvari koje je popisala komisija predsedništva SFRJ, njena bračna, odnosno tekovina njihovog oca.

Advokat naslenika Žarka Broza Goran Petronijević kaže da poslednje dve godine čine napor da se objedni popis te imovine koja bi bila podobna za nasleđivanje.

"Veliki problem imamo u tome, mi smo to očekivali od početka i sa time se suočavamo do današnjeg dana, situacija se malo popravila pronalaskom nekih stvari nekih spiskova", kaže Petronijević.

Da li je u četvrtom spisku, sa 11 džakova stvari koji su čuvani u Narodnoj banci Srbije samo Titova imovina ili ne, trebalo bi da utvrdi državna komisija. Angžovaće i sudskog veštaka kako bi ustanovili njenu vrednost i vlasništvo.

Savetnik predsenika Srbije Oliver Antić kaže da su još živa dva člana komisije koja su to pečatila. Prema Antićevim rečima, oni će sigurno biti pozvani i daće izjavu na zapisnik, kako bi ovoga puta sve bilo po zakonu.

Komisija za otvaranje trezora u NBS biće uskoro formirana i tek posle popisa stvari, Jovanka i ostali Titovi naslednici mogu biti korak bliže okončanju spora pred prvim osnovnim sudom.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво