Читај ми!

Šta je raketni sistem ALAS?

ALAS je srpski raketni sistem, koji predstavlja najambiciozniji razvojni projekat domaće vojne industrije. To je višenamensko oružje dometa 25 do 60 kilometara sa principom vođenja bez neposrednog vizuelnog kontakta sa ciljem.

Srpski raketni sistem ALAS (engl. Advanced Light Attack System) predstavlja najambiciozniji razvojni projekat srpske vojne industrije u tehničko-tehnološkom smislu.

To je protivoklopni višenamenski raketni sistem velikog dometa sa principom vođenja bez neposrednog vizuelnog kontakta sa ciljem. Ideja je proistekla iz dugogodišnjeg iskustva u inženjeringu vazduhoplovnih i raketnih sistema, a prati i trend u oblasti bespilotnih sistema različitih namena.

Namenjen je za dejstvo po ciljevima, kao što su tenkovi, borbena vozila pešadije, poljska utvrđenja, komandna mesta, infrastrukturni objekti, brodovi na moru i priobalju, industrijski objekti, niskoleteći helikopteri i dr.

Međutim, ono što ga izdvaja jeste izuzetan nivo preciznosti, ostvaren zahvaljujući ugradnji TV ili infracrvene glave za samonavođenje, koja raketu ALAS pretvara u neku vrstu "raketnog snajpera".

Vođenje je kombinovano - na srednjem delu putanje vođenje se ostvaruje pomoću inercijalne platforme koja raketu vodi u očekivanu zonu u kojoj se nalazi cilj (proračunatu na osnovu podataka dobijenih od izviđačkih platformi), a nakon dolaska u zonu cilja, primarni senzor postaje glava za samonavođenje i šalje sliku cilja do komandnog mesta posredstvom optičkog kabla, koji se odmotava do zadnjeg dela rakete, a propusna moć optičkog kabla je 200 Mbit/s.

Slika se prenosi do komandnog mesta, gde se nakon adekvatne obrade prikazuje na specijalizovanim prikazivačima, omogućavajući na taj način operatorima da izaberu optimalnu udarnu tačku, ili da raketu preusmere na drugi cilj, odnosno samouništenje, ukoliko taktička situacija to nalaže.

Optički kabl se koristi i za prenos komandi na raketu. Ovo rešenje nudi prednosti - operator se stalno nalazi "u petlji" vođenja, odnosno čovek a ne mašina odlučuje o napadu na cilj ili odustajanju od napada. Na ovaj način smanjuje se opasnost stradanja civila. 

Velika prednost ovog raketnog sistema je što on nije vezan za jednu vrstu platforme. Moguće ga je lansirati sa brodova, različitih vrsta guseničnih i točkastih platformi, ali i sa stacionarnih lansera pa čak i helikoptera.

Maksimalni domet joj je 25 kilometara, sa mogućnošću daljeg povećanja do 60 kilometara.

Taj sistem razvija privatna kompanija "Edepro", a sponzoriše ga Jugoimport-SDPR.

Svetska prezentacija raketnog sistema ALAS bila je na izložbi vojne opreme "Ideks" 2007. godine u Abu Dabiju.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво