Читај ми!

Rusiju pogodio gvozdeni meteorit

U Rusiji je danas pao meteorit najverovatnije sastavljen od gvožđa, kaže za Internet portal RTS-a Aleksandar Otašević iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković". To se može zaključiti s obzirom na to da nije sagoreo u atmosferi i da je izazvao eksploziju, objašnjava Otašević. Meteoriti uleću u Zemljinu atmosferu brzinom od čak 11 kilometara do 72 kilometra u sekundi.

Meteorit koji je danas pao u Rusiji je najverovatnije sastavljen od gvožđa, s obzirom na to da nije sagoreo u atmosferi i da je izazvao eksploziju, rekao je za Internet portal RTS-a Aleksandar Otašević iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković".

Na Zemlju svakog dana iz međuplanetarnog prostora padne oko 25.000 tona materijala, i to najčešće mikroskopske čestice, a ređe uleću i veći komadi, kao što je bio ovaj danas", kaže Otašević, koji je predavač u tom astronomskom društvu.

Otašević objašnjava da je u Zemljinu atmosferu uleće telo koje se zove meteorid, a da je meteor zvučna i svetlosna pojava koju vidimo i čujemo. Ostaci koji se pronađu na Zemljinoj površini nazivaju se meteoritima.

Prema njegovima rečima, telo koje je palo u Rusiju je najverovatnije sastavljeno od gvožđa, što se može zaključiti po tome što je izazvalo eksploziju, nije sagorelo u atmosferi i kako su mediji javili, jedan od delova je napravio krater od šest metara.

Otašević objašnjava da je brzina meteorita u Zemljinoj atmosferi velika i kreće se od 11 kilometara do čak 72 kilometra u sekundi, što zavisi od više astronomskih faktora.

"Pad meteorita jeste značajan astronomski događaj, jer tako dobijamo još jedan uzorak iz međuplanetarnog prostora, koji će naučnici moći da ispituju", zaključio je Otašević.

U Srbiji poslednjih godina nije bilo pojava meteora, osim što se pre nekoliko godina na nebu iznad naše zemlje mogao videti meteor koji je najverovatnije pao u Bugarsku ili Makedoniju.

Najpoznatiji meteorid koji se čuva u Srbiji je "sokobanjski meteorid", koji je pao kod Sokobanje 1877. godine.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво