Читај ми!

Mleko u Srbiji bezbedno

Do sada završena analiza 50 uzoraka koja je pokazala da je mleko apsolutno bezbedno za ljudsku upotrebu, kaže načelnik Poljoprivredne inspekcije Nenad Katanić, dodajući da bi danas mogla biti završena analiza ostalih uzoraka.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije saopštilo je da je mleko na tržištu Srbije bezbedno.

Načelnik Poljoprivredne inspekcije Srbije Nenad Katanić rekao je da mleko "dukat", koje je u Hrvatskoj povučeno iz upotrebe kao nebezbedno, nikada nije uvezeno u Srbiju.

Katanić je naveo da je u toku vanredna inspekcijska kontrola mleka u Srbiji i da je uzeto 300 uzoraka svih domaćih i stranih proizvođača.

"Do sada je završena analiza 50 uzoraka, koja je pokazala da je mleko apsolutno bezbedno za ljudsku upotrebu", istakao je Katanić i dodao da bi danas mogla biti završena analiza ostalih uzoraka, o čemu će javnost biti obaveštena.

Prema njegovim rečima, u Srbiju se mleko "dukat" uvozilo samo iz Bosne i Hercegovine. Te pošiljke su kontrolisane i utvrđeno je da je mleko potpuno bezbedno.

Katanić je istakao da će, ukolike se utvrdi bilo kakva nepravilnost u toku vanredne kontrole, odgovorni biti kažnjeni. On je apelovao na medije da o mleku ne pišu senzacionalistički.

Katanić je podsetio da je prošle godine samo jedan tekst u kojem se navodi da je više od 70 odsto kukuruza bilo zaraženo aflatoksinima, prouzrokovao veliku ekonomsku štetu, a analizom je utvrđeno da je zaraženo bilo sedam procenata kukuruza.

Načelnica Veterinarske inspekcije Sanja Čelebićanin rekla je da analizu mleka obavlja Institut za higijenu i tehnologiju mesa u Beogradu, koji, kao referenta laboratorija, za državu decenijama "radi monitoring rezidua".

Čelebićaninova je istakla da bi, da je neispravno mleko ušlo u Srbiju, to najpre znalo Ministarsvo poljoprivrede, jer je Srbija u sistemu takozvanog brzog uzbunjivanja i obaveštavanja i ima ugovor sa Upravnom za veterinu Hrvatske o međusobnom obaveštavanju o svim sumnjivim i nebezbednim proizvodima.
 
Načelnik Poljoprivredne inspekcije Nenad Katanić otvorio je pakovanje mleka "dukat" kupljeno danas u Beogradu, otpio iz njega i ponudio novinarima da probaju mleko.

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske je krajem prošle sedmice, zbog prisustva aflatoksina, naredilo povlačenje iz prodaje četiri vrste trajnog mleka koje proizvode zagrebački "Dukat" i varaždinska "Vindija".

Bosna i Hercegovina i Crna Gora zabranile su uvoz mleka proizvođača "Dukat" i "Vindija".

Aflatoksini su toksični produkti plesni aspergilus flavus kojih može biti u stočnoj hrani, sirovinama i poluproizvodima za proizvodnju ljudske hrane, kao i u žitaricama, kukuruzu, krompiru, voću, orašastom voću i hrani životinjskog porekla, posebno mleku, ako su životinje hranjene kontaminiranom stočnom hranom.

Stručnjaci navode da aflatoksini oštećuju jetru i druge organe i izazivaju rak jetre. Američka Agencija za hranu i lekove (FDA) smatra da u slučaju aflatoksina nema apsolutne sigurnosti hrane, odnosno da maksimalno dopuštena količina bude jednaka nuli.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи