Читај ми!

Rešavanje problema kosovskih penzija

Zbog prekida platnog prometa sa Kosovom, Srbija duguje nekoliko milijardi evra za neisplaćene penzije. Država očekuje da sud u Strazburu pozitivno odgovori na zahtev da se rešavanje tog problema odloži do avgusta ove godine, kako bi se utvrdio zakonski okvir za rešenje tog problema.

Radna grupa Vlade zatražila je od suda u Strazburu još šest meseci kako bi sagledala sve okolnosti, utvrdila zakonski okvir i obim sredstava, i rešila problem isplata penzija za korisnike koji su to pravo stekli na Kosovu i Metohiji.

Pretpostavlja se da Srbija na ime neisplaćenih penzija korisnicima sa Kosova duguje od milijardu do pet milijardi evra.

Radna grupa, koju čine predstavnici više ministarstava, napravila je akcioni plan i dostavila ga Komitetu ministara. Očekuje da će sud u Strazburu pozitivno rešiti zahtev i produžiti im rok kako bi rešili problem neisplaćenih penzija.

"Prema akcionom planu, nakon formiranja radne grupe i njenih sastanaka, 20. februar je ustanovljen kao rok za objavljavanje oglasa, u kojem će se pozvati svi korisnici tih penzija da prijave potraživanja. Zatim, 20. juni je novi rok da se razmotre svi prispeli zahtevi, a nakon toga 20. avgust je dodatni rok da se predlože mere kojim bi se ovo pitanje konačno rešilo", objašnjava Slavoljub Carić, zastupnik Srbije pred Evropskim sudom.

Korisnicima penzija sa Kosova i Metohije prestala je isplata u junu 1999. godine, zbog prekida platnog prometa i finasnijskog saobraćaja, kažu u PIO fondu.

Ipak, jednom broju penzionera, posle bombardovanja je uspostavljena i nastavljena isplata. Koliki je broj onih koji će potraživati isplatu, kažu, teško je utvrditi.

"Oko 9.000 zahteva je već upućeno do sada i evidentirano, međutim, to su nepotpuni zahtevi i neki su rešavni na sudu, neki su rešavani u postupku pred našim organima u PIO fondu i već viđe od 200 do 300 takvih slučajeva je pozitivno rešeno. Ostali su u postupku koji se vode pred našim sudovima", kaže Dragi Vidojević, državni sekretar u ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Radna grupa treba da utvrdi kriterijume i dokumentaciju neophodnu za ostvarivanje prava na isplatu penzija.

"Naravno ovim obaveštenjem biće vrlo jasno precizirano ko može da se javi, odnosno onaj ko se javi šta treba da podnese kao validan dokaz, koji treba da bude relevantan kada se bude donosila ta odluka o ostvarivanji prava za korišćenje penzija", kaže Vidojević.

Podsetimo, bračnom paru Ljutviji i Mahmutu Grudiću Srbija je, po presudi suda u Strazburu, na ime neisplaćenih penzija morala da plati oko jedanaest miliona dinara. Pretpostavka je da pred Evropskim sudom za ljudska prava ima oko 1.500 takvih predmeta.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво