Читај ми!

Raste podrška borbi protiv korupcije

Podrška javnosti Vladi Srbije u borbi protiv korupcije drastično porasla u proteklih šest meseci, saopštio CESID. Udvostručen je broj građana koji misle da je vlada na dobrom putu, a skoro polovina ispitanika smatra da će ove godine nivo korupcije biti znatno smanjen.

Istraživanje CESID-a i Programa UN za razvoj (UNDP) pokazalo da je podrška građana Vladi Srbije u borbi protiv korupcije drastično porasla u proteklih šest meseci.

Istraživanje "Stav građana Srbije prema korupciji" obuhvatilo je 597 ispitanika, a čak 32 odsto smatra da je vlada na dobrom putu, što je dva puta više u odnosu na rezultate od sredine prošle godine.

Prema rezultatima, istraživanje pokazuje da 25 odsto ispitanih smatra da se nivo korupcije smanjio, dok 41 odsto misli da će ove godine taj nivo biti još manji.

"Ovako optimističan nalaz nije zabeležen ni u jednom od prethodnih pet ciklusa istraživanja", navodi se u izveštaju.

Najpodložniji korupciji, kao i u ranijim ciklusima su lekari, a slede ih policija i državna uprava.

U ovom trenutku 15 odsto građana Srbije vidi korupciju kao najveći problem u zemlji, a direktan kontakt sa korupcijom je u prethodna tri meseca imalo osam odsto ispitanika, dok je svaki peti indirektno upoznat sa slučajevima korupcije.

Međutim, procenat ispitanika koji su imali direktno iskustvo sa korupcijom smanjen je za šest odsto, a broj onih koji su posredno upoznati sa slučajevima korupcije pao je za 15 odsto u odnosi na prethodni istraživački ciklus.

Prosečan iznos mita krajem 2012. godine iznosio je 168 evra, što je nešto više nego u periodu od pre šest meseci, dok su pojedinci za operacije lekarima davali i do 700 evra mita.

Primat u borbi protiv korupcije, prema mišljenju ispitanika, drže politika i vlada, a Agencija za borbu protiv korupcije i sudstvo dobili su znatno veće poverenje građana u odnosu na prethodno istraživanje, beležeći rast sa 13 na 26 odsto, odnosno sa 24 na 37 odsto.

Većina građana podržava strogo sankcionisanje korupcije i čak 71 odsto ispitanika veruje da je to jedino sredstvo kojim se može izboriti sa korupcijom, dok se čak 79 odsto konkretno opredeljuje za stroge kaznene mere.

Istraživanje koje su reazlizovali CESID i UNDP u Srbiji, sprovedeno je u periodu između 14. i 21. decembra prošle godine na teritoriji Srbije, bez Kosova i Metohije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво