Читај ми!

Šabić: Zakon o zaštiti uzbunjivača 2013.

Srbija bi mogla da dobije model Zakona o zaštiti uzbunjivača na proleće 2013. godine, rekao Rodoljub Šabić i istakao da je to zakonsko rešenje neophodno, kako bi osobe koje žele da prijave korupciju ili zloupotrebe bile institucionalno zaštićene od eventualnih posledica kod poslodavca.

Poverenik za informacija od javnog značaja Rodoljub Šabić izjavio je da bi Srbija mogla da dobije model Zakona o zaštiti uzbunjivača na proleće 2013. godine i pozvao državu da podrži to rešenje.

Šabić je prilikom predstavljanja zakona u Novom Sadu rekao da je Srbiji neophodno to zakonsko rešenje, kako bi osobe koje žele da prijave korupciju ili zloupotrebe bile institucionalno zaštićene od ventualnih posledica kod poslodavca.

"U prilici smo da dobijemo jedan lep i dobar zakon i prvi sledeći korak je da organi vlasti na nedvosmislen način iskažu spremnost da ga primene. To ne sme biti kozmetičko sredstvo, već realan mehanizam koji će ljudima garantovati da nemaju neprijatne konsekvence ukoliko
prijave kriminal, zloupotrebe ili korupciju", ukazao je Šabić.

Ocenio je da taj zakon ima veliki društveni interes i da će biti dovoljno kvalitetan da se stavi na raspolaganje Vladi Srbije i da će biti političke volje da model bude pretočen u predlog zakona koji će Skupština Srbije izglasati.

"Mi bismo mogli sredinom 2013. godine da konačno imamo ovaj zakon. Ja se već šest godina zalažem za donošenje ovog zakona i želim da verujem da će se to do sredine 2013. zaista i dogoditi", rekao je Šabić.

Prema njegovim rečima, ljudi u Srbiji danas po pravilu dobijaju otkaz, suspenziju ili odredjene sankcije, ako se odvaže da prijave nepravilnosti kod poslodavca, pa su prinudjeni da vode sudske sporove, pa čak da se obraćaju i sudu u Strazburu.

"Srbija je ratifikovala gotovo sva medjunarodna antikorupcijska dokumenta i učlanili se u skoro sve medjunarodne antikorupcijske asocijacije poput GREKO-a, ali primena takvih rešenja traži adekvatna rešenja u domaćem zakonodavstvu, ali mi danas nemamo skoro ništa", dodao je Šabić.

On je ocenio da u Srbiji nije samo problem što nemamo nikakva zakonska rešenja u toj oblasti, već je evidentno da imamo i praksu da svako ko progovori o korupciji ili nekom zlu prodje vrlo neprijatno i to je nešto što se mora promeniti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво