Petarde, od zabave do tragedije

Policija pojačala kontrolu nelegalne prodaje na ulicama i upozorava na opasne posledice nestručnog rukovanja. Povrede nastale eksplozijom petarde u ruci mogu biti kobne.

Upotreba petardi i drugih pirotehničkih sredstava povećana je pred novogodišnje praznike. Policija je pojačala kontrolu nelegalne prodaje na ulicama. I ove godine nadležni apeluju na građane da se suzdrže od tog vida zabave, ali i pucanja iz vatrenog oružja.

Nijedno slavlje, pa ni novogodišnje, ne prolazi bez pucnjave i vatrometa. Da se petarde, omiljeni vid zabave za decu, i ove godine dobro prodaju, potvrđuju ovlašćeni prodavci.

Upozoravaju na opasnosti i povrede nastale nestručnim rukovanjem. Ali i na netestirane petarde, koje često deca i roditelji kupuju na ulici.

Poslovođa u jednoj od ovlašćenih radnji za prodaju pirotehnike Aleksndar Đuranović objašnjava da prodaju atestirane petarde čije sagorevanje traje od pet do sedam sekundi, ističući da petarede koje se kupuju na ulici nisu atestirane i njihovo sagorevanje traje kraće - od tri do četiri sekunde.

"Čudi nas što mnogo roditelja dolazi sa decom i kupuju im ono što traže i onda im tu istu stvar daju u ruke i džepove da bi sutra aktivirali u školama, dvorištu, na ulici", naglašava Đuranović.

Iako u legalnim radnjama pirotehnička sredstva ne prodaju maloletnim osobama, na uličnim tezgama nije tako. Prodavaca je najviše blizu osnovnih i srednjih škola. Od pre desetak dana komunalna policija pojačala je kontrolu nelegalne prodaje.

"Na osnovu iskustva proteklih godina u kontroli nelegalne prodaje pirotehničkih sredstava očekivana mesta nelegalne prodaje su uži centar grada, tržni centri, trgovinski objekti, ali i škole i pijace", objašnjava načelnik Operativnog centra komunalne policije Boban Rajić

Rajić kaže da nelegalna prodaja pirotehnike još uvek nije tako rasprostranjena, ali kako se približavaju praznici, prodaja se povećava.

Povrede nastale eksplozijom petarde u ruci kobne su i trajne. Česte su opekotine i amputacije prstiju.

Za nelegalno posedovanje i prodaju pirotehničkih sredstava, najniža novčana kazna je 50.000 dinara. Novčano će biti kažnjeni oni koji bacaju petarde na nedozvoljenim mestima. Ukoliko tom prilikom povrede nekog biće kažnjeni i krivično, zatvorom.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво