Читај ми!

NVO: Osuditi čin stigmatizacije i linča

Poziv državnim institucijama da se javno oglase povodom crne liste NVO i medija koji je objavio Pokret SNP "Naši", uputilo nekoliko nevladinih organizacija. Država mora javno da osudi "taj čin javne stigmatizacije i linča organizacija za ljudska prava i medija", poručuju nevladine organizacije.

Nekoliko nevladinih organizacija zatražilo je od relevantnih državnih institucija da se javno oglase povodom objavljivanja crne liste NVO i medija koji je objavio Pokret SNP "Naši" i da javno osude "taj čin javne stigmatizacije i linča organizacija za ljudska prava i medija".

U zajedničkoj dekleraciji uoči 10. decembra, Međunarodnih dana ljudskih prava, 15 NVO je pozvalo na sprečavanje "daljeg protivustavnog delovanja organizacija koje šire mržnju i netrpeljivost, bilo da je reč o registrovanim udruženjima građana ili neformalnim grupama".

Nevladine organizacije su takođe pozvale državu da ispunjava svoje međunarodne obaveze koje se odnose na poštovanje ljudskih prava i punu primenu međunarodnih standarda ljudskih prava.

Država se, takođe, poziva da braniteljima ljudskih prava pruži adekvatnu i delotvornu zaštitu u slučajevima napada na njih zbog njihovog angažmana na odbrani i unapređenju ljudskih prava.

U dekleraciji se tvrdi i da osim Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom ni jedna državna institucija nije osudila objavljivanje spiska SNP "Naši" i da će se,"ukoliko to ne učine, smatrati saučesnicima u nasilju nad svima koji brane ljudska prava".

Dekleraciju su potpisale Žene u crnom, Regionalni centar za manjine, Rekonstrukcija ženski fond, Građanske inicijative, Inicijativa mladih za ljudska prava, Dokukino, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Komitet pravnika za ljudska prava, Autonomni ženski centar, Centar za unapredjenje pravnih studija, Kuća ljudskih prava, Labris, Beogradski centar za ljudska prava, Gej strejt alijansa i Centar za kulturnu dekontaminaciju.

Te organizacije su najavile zajedničko delovanje u oblasti zaštite branitelja ljudskih prava i zagovaranje kreiranja adekvatnih politika i praksi državnih institucija u toj oblasti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво