Читај ми!

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

U Srbiji živi više od 700.000 osoba sa invaliditetom, a čak 70 odsto njih je siromašno. Veći problem od fizičkih barijera je svest građana i nedovoljna briga lokalnih samouprava za takve sugrađane, poručuje potpredsednica Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Svetlana Vlahović na Svetski dan osoba sa invaliditeom.

U svetu se obeležava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije invalidna lica čine 10 odsto stanovništva. U Srbiji živi više od 700.000 osoba sa invaliditetom, a više od 70 odsto njih je siromašno.

Potpredsednica Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Svetlanom Vlahović rekla je gostujuću u Dnevniku RTS-a da su fizičke barijere uvek neka vrsta diskriminacije i prepreka za ostvarivanje punih prava svih građana Srbije.

Vlahovićeva, međutim, kaže da je mnogo veći problem svest građana i predstavnika lokalnih zajednica koji često ne podržavaju dovoljno osobe sa invaliditetom i njihove organizacije.

Kada je reč o regulativi, potpredsednica Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom kaže da je ona unapređena i sinhronizovana sa evropskim zakonodavstvom, ali da se u praksi propisi nedovoljno primenjuju.

Pomenute barijere doprinele su siromaštvu osoba sa invaliditetom. "Oni su višestruko ugroženi. Nedostupnost obrazovnih institucija u prethodnim decenijama je onemogućila njihovo obrazovanje i zastarela su zanimanja kojima mogu da se bave, a takođe njihov broj je ograničen", objašnjava Vlahovićeva.

Ona dodaje da treba popraviti sadržaj obrazovnog programa i profile stručnosti prilagoditi zahtevima savremenog tržišta.

"Siromaštvo je i posledica dodatne materijalne opterećenosti porodice koja ima člana sa invaliditetom", kaže Svetlana Vlahović i precizira da takve porodice uvek imaju dodatne troškove oko rehabilitacije, nege, lekova i pristupačnosti.

"Svako uklanjanje tih barijera i podsticanje zapošljavanja i samozapošljavanja osoba sa invaliditetom i članova njihovih porodica bi u mnogome doprinelo smanjenju siromaštva", ističe Vlahovićeva.

Položaj porodica dece sa invaliditeom je država u velikoj meri unapredila novim Zakonom o socijalnoj zaštiti kroz razvoj socijalnih usluga podrške, što je nephodno kako bi se dete zadržalo u prirodnom okruženju i kako bi roditelji mogli da obavljaju svoju profesionalnu ulogu da bi održali egzistenciju, ocenjuje potpredsednica Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom.

Vlahovićeva, ipak, ističe da su materijalna davanja još uvek nedovoljna.

"Treba kroz set drugih zakona izmeniti i dopuniti povećanu materijalnu podršku porodici", zaključuje Vlahovićeva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара