Novinarski tekst odbranjen na sudu

Novinarka Milijana Stojanović nije oklevetala nekadašnjeg opštinskog tužioca u Svilajncu Aleksandara Petrovića, odlučio Apelacioni sud u Kragujevcu. Ona je pre četiri godine dovela u pitanje tužiočevu odgovornost u istrazi zlostavljanja devojčice Anđele Bunčić, koja je umrla početkom godine.

Apelacioni sud u Kragujevcu pravosnažno je presudio da novinarka Milijana Stojanović iz Paraćina nije oklevetala nekadašnjeg opštinskog tužioca u Svilajncu Aleksandra Petrovića.

Krajem 2008. godine ona je u jednom beogradskom listu dovela u pitanje tužiočevu odgovornost zbog zlostavljanja tada dvogodišnje Anđele Bunčić.

Iznurena gladovanjem, devojčica je umrla početkom ove godine. Majka je zbog zanemarivanja deteta u zatvoru, a novinarki je pre tri meseca stigla presuda da tužiocu, zbog klevete, plati 30.000 dinara odšete.

Presuda je obrazložena na tri lista papira, koja novinarku, posle dve oslobađajuđe i dve okrivljujuće presude, konačno, pravosnažnom odlukom trećestepenog veća, oslobađa krivice. Na to je čekala skoro četiri godine. Sada ima samo jednu dilemu.

"Kad mi je tužilac Petrović uputio tužbu, ja sam prestala da pišem o tome. To je bila pretnja i to ozbiljna pretnja. Možda da sam pisala više, možda bi to dete bilo spaseno", kaže Stojanovićeva.

Jedino novinari štitili devojčicu

U tekstu se Milijana pozvala na lekarske nalaze, službenu belešku tužioca i anonimnu prijavu radnika Centra za socijalni rad koji je dete još, krajem 2007. godine zatekao sa jastučnicom preko glave, podlivima i polomljenom rukom. Tužilac je istragu, koja je ubrzo zatvorena, pokrenuo tek godinu dana kasnije.

"Pokazalo se da su jedino novinari u ovoj zemlji štitili malu Anđelu, pokazalo se da ni tužilac ni policija nisu obavili svoj posao. Po mom mišljenju sada bi neko tebalo možda ozbiljno da razmišlja o krivičnoj odgovornosti tužioca, koji je samo napredovao", istakla je predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović.

Tužilac Aleksandar Petrović, koji je sada u Višem tužilaštvu u Kragujevcu, ni ovoga puta nije želeo da govori o presudi. Pre tri meseca, kada je ona bila u njegovu korist, izjavio je da se sudske presude ne komentarišu.

Novinarka iz Paraćina nije jedina koja je pisala o Anđeli. Zbog sličnog teksta, koji je u Politici objavila dopisnica iz Jagodine, po presudi Apelacionog suda u Beogradu, taj list je tužiocu isplatio gotovo pola miliona dinara odštete. Politika se žalila Ustavnom sudu, čiju odluku još čeka.

U ovom slučaju, na ispitu su pali porodica, Centar za socijalni rad, tužilaštvo, policija, sudstvo. Kada je umrla, Anđela je imala nepunih šest godina i manje od deset kilograma.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво