Читај ми!

Molitva za žrtve i ubijenu pravdu

Srpskim žrtvama stradalim u hrvatskoj operaciji "Oluja", zbog oslobađajuće presude Ante Gotovini i Mladenu Markaču, održani pomeni u Beogradu i Banjaluci. Današnja molitva je za upokojenje žrtava, ali i za istinu i pravdu koje su ubijene u Hagu, poručio episkop Atanasije.

Povodom oslobađajuće presude Haškog tribunala hrvatskim generalima Ante Gotovini i Mladenu Markaču u beogradskoj Crkvi svetog Marka i banjalučkom hramu Svete Trojice održani pomeni srpskim žrtvama stradalim u hrvatskoj vojnoj akciji "Oluja". U Višegradu su istim povodom zapaljene sveće na Trgu palih boraca.

U Beogradu je parastos služio episkop hvostanski Atanasije Rakita sa sveštenstvom hrama Svetog Marka. Građani su palili sveće i molili se za žrtve akcije Oluja, koje su, kažu, oslobađanjem hrvatskih generala, ubijene drugi put.

Porodicama nastradalih i svim građanima koji su prisustvovali parastasu, vladika Atanasije Rakita rekao je u besedi da je današnja molitva za upokojenje žrtava, ali i za istinu koja je ubijena u Hagu.

Episkop je tokom parastosa rekao da je zanemeo kada je čuo "kako sluge božjeg oltara po sveštenim odorama kažu da su ona dvojica (Ante Gotovina i Mladen Markač) išli stopama Isusa Hrista".

"Braćo i sestre, čovek je u nedoumici šta da misli i oseća i kako da ponovo živi u ovakvom svetu. Oni koji mogu da slave 'Oluju', mogu i da je ponove", rekao je episkop Atanasije i podsetio da mnogi od tih slavljenika izjavljuju da su svi oni Gotovina i Markač.

Predsednik Asocijacije izbegličkih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir ocenio je da oslobađajuća presuda za Gotovinu i Markača neće sigurno doprineti pomirenju i normalizaciji odnosa sa Hrvatskom.

"Sada može još više da se pogorša položaj Srba koji se su ostali tamo", rekao je Budimir i dodao da je odluka Haškog suda doneta da bi Hrvatska "čista" ušla u EU.

Budimir je istakao i da je ta odluka razočarala Srbiju i Srbe i udaljila je od puta ka Evropskoj uniji.

Direktor Dokumentacionog centra "Veritas" Savo Štrbac nada se da će iz ove, kako je rekao, nakaradne odluke Haškog tribunala proizaći i nešto dobro, pa će se Srbi konačno ujediniti.

Sramotna presuda Tribunala 

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, koji je prisustvovao parastosu, ocenio je da je oslobađajuća presuda hrvatskim generalima sramotna i da ne daje odgovor ko je odgovoran za stradanje Srba u Hrvatskoj.

"Bez jasnog odgovora ko je kriv za sve te nesrećne ljude nema ni razvoja ovog regiona, niti iskrenog pomirenja, a nema ni razvoja Balkana", rekao je Đilas novinarima posle parastosa ispred Crkve Svetog Marka.

Đilas je rekao da danas nema ni jednog građanina srpske nacionalnosti niti građanina Srbije koji nema isti komentar na presudu, osim da je to, kako je naveo, "verovatno jedna od najvećih sramota u istoriji čovečanstva".

"Ako Gotovina i Markač nisu odgovorni za sva ta ubistva, za više od 200.000 proteranih i ako nisu odgovorni za one jadne ljude na traktorima, ko je onda odgovoran", upitao je Đilas.

Parastosu su prisustvovali Predstavnici izbegličkih udruženja, porodica nastradalih i brojni građani, a parastosom su želeli da pokažu međunarodnoj zajednici da je haška presuda farsa, koja bi trebalo da skine odgovornost sa svetskih moćnika koji su i doveli do građanskog rata i egzodusa srpskog stanovništva sa područja Hrvatske.

U akciji Oluja, poginulo je ili nestalo, prema podacima dokumentacionog centra Veritas, više od dve hiljade ljudi, a njih 1.192 su bili civili.

Za samo četiri dana, hrvatska vojska i policija proterale su sa vekovnih ognjišta više od 250 hiljada Srba, što se u novijoj istoriji po oceni stručnjaka, smatra najvećim egzodusom stanovništva.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala, Gotovina je bio osuđen na 24, a Markač na 18 godina zatvora.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво