Druga šansa za prvu diplomu

Zahvaljujući projektu "Druga šansa" 1.600 građana opismenjeno u protekloj godini. Ove godine opismeniće se četiri i po hiljade starijih građana koji nisu na vreme krenuli u školu. Uspeh ovog projekta uliva nadu jer svaka peta osoba u Srbiji nema završenu osnovnu školu, a 250 hiljada ih je potpuno nepismeno.

U Srbiji je u protekloj godini opismenjeno 1.600 građana koji iz različitih razloga u školu nisu pošli na vreme. Projekat "Druga šansa", formiranje odeljenja, u kojima su učenici raznih godišta, uspešno se pokazao. I ove godine na taj način opismeniće se četiri i po hiljade starijih građana. To ohrabruje, imajući u vidu da svaka peta osoba u Srbiji nema osnovnu školu, a 250 hiljada ih je potpuno nepismeno.

Osnovni uslov za upis u večernju školu, kako navode predstavnici projekta, je želja i dobra volja. Donja starosna granica je 15 godina, dok gornja ne postoji. U školskim klupama sede kako oni koji nikada nisu upisali prvi razred, tako i oni koji nisu uspeli da stignu do osmog.

Andragog OŠ "Branko Pešić" Ljupka Trpčevski ističe da je poenta ovog projekta da se ovi ljudi funkcionalno osposobe, da budu korisni članovi društva koji uspevaju da zadovolje sopstvene potrebe kao i potrebe svoje porodice.

"Postoji razlika u odnosu na školovanje dece jer je zahtevnije. Morate biti njihov prijatelj i morate ih razumeti, ali kada zadobiju vaše poverenje onda su spremni da uče, da dolaze kod vas da im pomažete u rešavanju životnih problema", rekla je Ljupka Trpčevski.

Za tri godine, polaznici će završiti osam razreda. Na kraju će moći da biraju i neko od 50 zanimanja. Pre sedanja u ove klupe, većina nije znala ni da popuni formular, a sada neki govore i engleski.

"Cela priča oko projekta 'Druga šansa' omogućava ljudima bolji život kako bi pobegli sa teške linije siromaštva i preuzeli odgovornost za svoje živote. Pruža im priliku da prestanu da budu samo pasivni primaoci socijalne pomoći već da krenu da zarađuju, da se brinu za svoju porodicu i da omoguće svojoj deci bolji život", navodi psiholog OŠ "Branko Pešić" Aleksandar Maksimović.

Projekat "Druga šansa" završava se u septembru 2013. godine. U međuvremenu, čeka se na odluku - da li će ovakvo školovanje odraslih da se uvede u redovnu nastavu ili će još godinu dana ostati kao ogledno.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи